N. V. | 29. 6. 2023, 10:34

Raziskava pokazala zanimivo dejstvo: Mariborčani imajo sladoled raje od Ljubljančanov

Milos Vujinovic/Bobo

Kakšen sladoled imamo Slovenci najraje?

Toplo vreme, poletje in počitnice so le nekatere od asociacij, ko pomislimo na sladoled, ki ga tako že od otroštva povezujemo s posebej prijetnimi trenutki. Jasno je, da imamo Slovenci izjemno radi sladoled: v letu in pol smo iz trgovin in restavracij naročili več kot 100 tisoč sladoledov v vrednosti 2 milijona evrov, je pokazala Woltova raziskava.

Najbolj priljubljeni okusi

Raziskava razkriva, da imamo najraje inovativne kremne sladolede z dodatki, kar se jasno odraža na lestvici najbolj priljubljenih okusov. 

Najraje imamo sladoled s piškoti, ki ga najpogosteje naročamo ob večerih in koncih tedna.

Sledi sladoled z okusom karamele, nato čokoladni sladoled s koščki brownieja in sladoled z okusom jagodnega cheesecaka, medtem ko je na petem mestu priljubljenosti sladoled z arašidovim maslom.

Profimedia

Sicer najraje posegamo po sladoledih v sladolednih banjicah in lončkih, sledijo jim ledene lizike, korneti in sladoledi na palčkah.

Narašča pa tudi prodaja veganskih sladoledov. Prodaja veganskega sladoleda se je v zadnjih treh mesecih povečala za 30 odstotkov, najraje pa ga naročamo v Kopru.

Kdaj nam prija sladoled?

Slovenci sladoled najraje naročamo med 17. in 19. uro, medtem ko četrtino vsega sladoleda naročimo pozno zvečer, in sicer med 20. in 23. uro.

Najraje si ga privoščimo v nedeljo, vsekakor pa obstajajo tudi lokalne razlike. V Murski Soboti največ sladoleda pojedo ob ponedeljkih in petkih ter ob nedeljah, medtem ko si ga v Novem mestu najraje privoščijo ob petkih, v Kranju pa ves konec tedna.

profimedia

Sladoled ni več le sezonski izdelek: Slovenci si ga želimo vse leto. Letos marca smo naročili za 25 odstotkov več sladoleda kot lani junija. V zadnjem letu in pol smo največ sladoleda naročili 2. maja 2023.

Mariborčani naročijo več sladoleda kot Ljubljančani

Zanimiv je tudi podatek, da so na Štajerskem bolj sladkosnedi, saj Mariborčani naročijo kar štirikrat več sladoleda na aktivnega uporabnika kot Ljubljančani.  

Koliko sladoleda pojemo v primerjavi z evropskim povprečjem?

Po podatkih agencije EuroGlaces je povprečna poraba sladoleda v Evropi 6,20 litra na prebivalca na leto, medtem ko ga po podatkih Statističnega urada Slovenije povprečen Slovenec poje 4 litre na leto

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord