4. 8. 2023, 18:57 | Vir: STA

Razmere v Kamniku "katastrofalne" (hiše odrezane od sveta, ni pitne vode ... )

Gregor Ravnjak/Bobo

Kamniški župan Matej Slapar je delil grozljive podrobnosti o stanju v občini. 

V Kamniku so razmere še vedno katastrofalne, gasilci in vojska se še prebijajo do hiš, ki so odrezane od sveta, je dejal kamniški župan Matej Slapar. Izredne razmere so razglašene v Komendi, kjer gasilci dalj časa niso uspeli niti začeti izčrpavati vode iz hiš, povsem sta uničeni tudi obe vodovodni omrežji in most, so sporočili iz občine.

Po besedah Slaparja je stanje v Kamniku katastrofalno. Ceste v dolino Kamniške Bistrice, Črne in v Bistričico so še vedno neprevozne. Slapar se je zahvalil gasilcem, vojski in pogodbenim podjetjem, s pomočjo katerih se prebijajo do hiš. Ekipa Komunalnega podjetja Kamnik pa medtem s polno paro dela na sanaciji vodovodnega sistema, je dodal.

Preskrba s pitno vodo v Kamniku je sicer zaradi pretrgane glavne vodovodne cevi povsem onemogočena, je zjutraj sporočilo Komunalno podjetje Kamnik. Zaradi izrednih razmer okvare niso mogli natančno locirati in je odpraviti, zato pričakujejo, da bo oskrba s pitno vodo motena dlje časa.

Policijska uprava Ljubljana je nadalje zjutraj potrdila, da so pred hišo na območju Kamnika našli mrtvo žensko, ki naj bi po informacijah Slaparja pred povodnijo poskušala rešiti svoj avto. Informacij o drugih žrtvah v Kamniku Slapar trenutno nima.

V občini Komenda je poveljnik Gasilske zveze Komenda Roman Koncilja razglasil izredne razmere in občane prosil, naj ne zapuščajo domov, dokler se vode ne umirijo, ko bodo tudi gasilci začeli z izčrpavanjem vode, so sporočili na spletni strani občine.

Zaradi poškodb na obeh vodovodnih omrežjih bo dobava vode v Komendi motena še dalj časa, občina pa bo dostavo pitne vode zagotovila ob 19. uri pred občinsko stavbo na Zajčevi 23. Občane so pozvali, naj vodo prevzamejo s svojo embalažo in naj bodo z njo varčni.

Odrezana od sveta

Komenda je bila v prvi polovici dneva odrezana od sveta, povsem je uničen most v Komendi, ki bo po oceni občine potreben popolne sanacije. Malo pred tretjo popoldne pa so se vodotoki začeli počasi vračati v svoje struge. Na občini predvidevajo, da bodo glavne cestne povezave kmalu sproščene. Trenutno je prevozno križišče pri Kralju v smeri Mengeš-Brnik, dostop do Komendske dobrave pa je urejen iz smeri Zaloga.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol