A. B. | 9. 3. 2023, 14:24

Rekordna naložba bo v Sloveniji omogočila kar 300 novih delovnih mest: poglejte, kje bo zrastla

Spletna stran/Lek.si/Borut Živulovič/BOBO/fotomontaža

"Imamo dolgo zgodovino s Slovenijo in vidimo še dolgo prihodnost v sodelovanju z državo," je po podpisu dejal predsednik uprave družbe. 

Lastnik Leka v Lendavi načrtuje rekordno naložbo, vredno 400 milijonov dolarjev (379 milijonov evrov). Predsednik uprave družbe Sandoz Richard Saynor je zagotovil, da bo investicija ustvarila več kot 300 novih delovnih mest.

Z investicijo želijo pospešiti proizvodnjo bioloških zdravil.

Framacevtska družba Lek, ki spada pod okrilje švicarskega Sandoza, je z vlado podpisala memorandum o soglasju za naložbo v visokotehnološki center za proizvodnjo podobnih bioloških zdravil v Lendavi. 

Spletna stran/Lek.si

Gre za največjo posamezno naložbo v Lekovi zgodovini in za eno izmed največjih tujih neposrednih naložb v zgodovini Slovenije. Saynor je ob podpisu povedal, da imajo dolgo zgodovino s Slovenijo, zato si želijo sodelovati prav s pristojnimi pri nas. "Slovenija očitno ima tisto nekaj, da je uspešna na področju visoko kvalificiranega področja. Ima pravo znanstveno okolje in pravo politično okolje, ki spodbuja naložbe," je razložil. 

Premier in župan navdušena nad investicijo 

Zanjo bo neposredno pomoč ponudila tudi država, in sicer v ocenjeni višini med 50 in 55 milijoni evrov. Premier Robert Golob je k temu pripomnil: "Skupina Sandoz je dokazala, kar včasih Slovenci in Slovenke velikokrat prezremo. Da živimo v lepi deželi, kjer je politično okolje stabilno in kjer je okolje za tuje investicije privlačno." 

V Sandozu pričakujejo, da bodo obrat zagnali najpozneje v petih letih. 

K navdušenosti nad investicijo pa se je pridružil tudi župan občine Lendava Janez Magyar. Povedal je, da so lokacijo izbrali premišljeno. "Zelo smo veseli, da je investicija pri nas, saj to prinaša dodano vrednost in dodatno možnost zaposlitve. Smo tudi na takem koncu, kjer so investicije upravičene že zaradi infrastrukture, ki jo imamo, in bližine mej. To je danes prednost, ne pa težava," je pojasnil. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol