R. K. | 8. 4. 2023, 13:44 | Vir: STA

Reševalna akcija v slovenskih gorah: po nesrečnega planinca so morali s helikopterjem (FOTO)

Facebook/Gorska reševalna služba Kranj

Na območju Kalške gore se je pred kratkim odvijala dramatična akcija pogumnih gorskih reševalcev.

V občini Preddvor se je v petek popoldne zaplezal planinec, ki je obtičal na ozki skalni polici. Rešili so ga kranjski gorski reševalci, ki so se s helikopterjem Slovenske vojske prepeljali v njegovo bližino. Reševanje s helikopterjem je bilo zelo zahtevno zaradi močnega vetra, so sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje.

Nastale so dramatične fotografije

"Včeraj smo malo po 17. uri prejeli poziv na reševanje zaplezanega planinca v SZ pobočju Kalške gore, kjer je obtičal na ozki skalni polici," so gorski reševalci Gorske reševalne službe Kranj sporočili na Facebooku. "Na pomoč nam je priskočil helikopter Slovenske vojske, ki je poleg združene ekipe helikopterske nujne medicinske pomoči in Gorske reševalne zveze Slovenije na krov pobral tudi dva naša gorska reševalca in jih skupaj odložil nad ponesrečenim," so opisali in dodali tudi serijo dramatičnih fotografij, ki so nastale med reševanjem.

Odnesel jo je nepoškodovan

Zapisali so, da so v nadaljevanju naredili sidrišče, se po izpostavljenem pobočju z vrvjo spustili do zaplezanega planinca in ga rešili iz težkega položaja. Na grebenu so ga z jeklenico dvignili do helikopterja in ga nepoškodovanega prepeljali v dolino, so pojasnili in skromno dodali, da je bilo reševanje "začinjeno tudi z močnim vetrom": Ob tem so opozorili še na povsem zimske razmere, ki vladajo v gorah in planince posvarili: "Za ture se odločajte glede na svoje znanje in izkušnje, v visokogorju ostaja zimska oprema obvezna."

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol