Nedopustno, kaj so si privoščili ...
Znana ljubljanska restavracija Breg, ki jo vodi chef Jorg Zupan, sicer lastnik še ene priljubljene restavracije v Ljubljani, Aftr, običajno preseneča s kulinaričnimi presežki. Tokrat pa so (neprijetno) presenetili z nečim povsem drugim.
Na svojem Instagram profilu so namreč objavili izjemno nazoren posnetek priprave odojka na peko, ki ni za ljudi s šibkim želodcem. Eden od zaposlenih je žival pred pečenjem razgibaval na šaljiv način, na cinično vprašanje, "ali je malo kiropraktik", pa je odgovoril: "Ja, moraš ga malo ogreti." Mrtvi odojek je bil nato prikazan od blizu, v pozah, ki so številnim gledalcem delovale moteče, če ne celo ogabno.
View this post on Instagram
To sicer ni prvič, da so delili tovrsten posnetek: pred časom so na Instagram profilu denimo kazali, kako odojka razrežejo s krožnikom, ob tem pa je chef Zupan dvignil odrezano glavo odojka, jo podržal pred kamero in gledalce opomnil, da lahko odojka pri njih dobijo vsako nedeljo. Očitno je tak način komunikacije postal njihova praksa – a vprašanje je, ali res prispeva k ugledu restavracije.
Tu namreč ne gre zgolj za prehranske preference. Takšni posnetki niso moteči le za vegetarijance ali vegane, temveč tudi za marsikaterega mesojedca, ki kljub uživanju mesa pričakuje določeno mero spoštovanja do živali in do hrane kot take. Ne nazadnje je prav spoštljiv odnos do sestavin tisto, kar odlikuje visoko kulinariko.
Morda vas zanima tudi:
- Ljubezen gre skozi želodec: turisti odločili — to so najboljše ljubljanske restavracije!
- O, ne! Je konec še ene lepe gostinske zgodbe v slovenski prestolnici? Po dopustih vrata znanega lokala ostajajo zaprta
In če je pred leti dvigovala prah uporaba živega petelina v predstavi SNG Drama Ljubljana Vojna in mir, ki so ga igralci metali v zrak, bi se morda res veljalo vprašati, zakaj ob podobnih prizorih iz kuhinje odziva (še) ni. Društva za zaščito živali in širša javnost imajo gotovo mnenje o tem, kakšen odnos do hrane in živali normaliziramo, ko takšne posnetke sprejemamo kot 'zabavne'.
View this post on Instagram
Odojek je resda že mrtev, a to ne pomeni, da si ne zasluži vsaj kančka dostojanstva. Morda bi bilo prav, da se restavracije, ki želijo veljati za vrhunske, tega še posebej zavedajo. Kaj pa menite vi – je to še humor ali že nespoštovanje?
Novo na Metroplay: 5 preprostih feng šuj trikov za I Tanja Glažar