Uredništvo | 25. 9. 2023, 11:02

Saj ni res, pa je: mislili, da so v Ljubljani našli artefakt starih Rimljanov, v resnici pa je šlo za ...

J. Petek Bahar

Kaj imajo skupnega stari Rimljani in Jurij Zrnec?

Med obsežnimi arheološkimi izkopavanji, ki trenutno potekajo na območju SNG Drama Ljubljana, so, kakor smo že poročali, arheologi našli kar nekaj drobnih osebnih predmetov, ki naj bi jih izgubili prebivalci Emone, med drugim zaponko za spenjanje oblačil, prstan in novce.

Odkrili pa so še nekaj: zanimivo zlato broško z motivom prapora, ki so jo skupaj z drugimi predmeti evidentirali in fotografirali ter fotografijo skupaj z drugimi fotografijami najdb objavili na spletni strani Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, pa tudi na Facebook profilu SNG Drama Ljubljana.

M. Lavrič

Toda pod objavo SNG Drama, je poročal N1, se je oglasila uporabnica, ki je sporočila, da del okrasa ni last starih Rimljanov, pač pa kostumografov – broška se je domnevno polomila in padla na tla med fotografiranjem za predstavo Antigona, avtorica komentarja pa je pripisala še, da jo želi nazaj.

Da gre res za "sodobno" broško in ne za artefakt starih Rimljanov, nam je hitro jasno že, če si ogledamo Dramine promocijske fotografije za predstavo Antigona. Na njih namreč Jurij Zrnec, ki v predstavi igra Kreona, nosi prav to broško.

Peter Uhan, SNG Drama Ljubljana

Broška odpadla s kostuma, ljudje so jo pohodili, arheologi znova "odkrili"

Toda kako se je broška znašla med izkopaninami? Kot je za N1 pojasnila Barbara Colarič, predstavnica za odnose z javnostjo pri Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije, so se igralci pred predstavo Antigona res slikali v izkopnih poljih pred Malo Dramo, kjer trenutno potekajo arheološka izkopavanja.

"Očitno je med snemanjem ta delček odpadel s kostuma," je dodala. Ljudje naj bi odpadli delec večkrat pohodili in ga potlačili v plasti zemlje, med izkopavanjem pa so nato ponovno "odkrili" arheologi in ga skladno s standardi stroke evidentirali.

"Skladno s standardi stroke so naši arheologi absolutno dolžni evidentirati vsako najdbo, karkoli že je. V tem primeru je bila tudi to najdba in arheologi so jo morali zabeležiti in popisati," je še povedala Colaričeva. "Lahko dodam, da je v takem primeru vse najdba, tudi kaj, kar na videz ne sodi mednje, in se potem s preiskavami ugotavlja, kako je to tja prišlo. Ker del zlatega okrasja našim arheologom ni šel v kontekst z drugimi najdbami in so takoj posumili, da ne gre za rimsko obdobje, so se pospešeno lotili naravoslovnih raziskav in ugotovili, da del okrasa zlatega prapora ni prava najdba, zato smo jo izločili iz arheoloških odkritij."

Sogovornica je zaključila, da so podobni dogodki v arheološki stroki nekaj popolnoma normalnega in da ni šlo za strokovno napako.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord