R.S. | 20. 7. 2022, 21:12 | Vir: STA

Robert Golob na požarišču: "Kljub tako obsežnemu požaru, ni bila izgubljena niti ena hiša."

Vlada Republike Slovenije
Robert Golob na požarišču: "Kljub tako obsežnemu požaru, ni bila izgubljena niti ena hiša." (foto: Vlada Republike Slovenije)

Po besedah predsednika vlade sta po umiritvi razmer pred gasilci dve nalogi, zahvalil pa se je tudi pogumnim posameznikom, ki se borijo z ognjenimi zublji. 

Premier Robert Golob je ob ogledu razmer na požarišču na Goriškem Krasu pohvalil požrtvovalno delo ekip na terenu.

Kot je dejal, je največja prednost Slovenije v številčnosti gasilcev, ki lahko priskočijo na pomoč ob naravnih nesrečah. "Kljub tako obsežnemu požaru, ni bila izgubljena niti ena hiša. To se mi zdi zelo pomemben podatek, ki pove vse o požrtvovalnosti ljudi, ki so se s tem požarom danes borili," je povedal.

Na požarišče je prišel tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Po Golobovih besedah sta po umiritvi razmer pred gasilci dve nalogi - očistiti teren, da se ne bi v prihodnjih dneh požar spet širil, in razbremeniti obstoječe ekipe gasilcev, ki so že na robu izčrpanosti.

Evropski komisar Lenarčič pa je po seznanitvi s stanjem v izjavi dejal, da so razmere v velikem delu Evrope kritične, saj v številnih državah divjajo hudi požari, kar pomeni velike napore za nacionalne kapacitete.

"Zato dobivamo tudi številna zaprosila za pomoč. Naš evropski mehanizem za civilno zaščito je samo v zadnjem tednu dobil štiri zaprosila iz najbolj prizadetih držav, problem pa je, ko ta zaprosila pridejo sočasno," je dejal Lenarčič.

Po njegovem mnenju je v teh razmerah prišla do izraza solidarnost v Evropi. Države so si pomagale, čeprav so imele tudi same težave. Napovedal je, da bo proizvajalec letal za gašenje canadair po dogovoru z Evropsko komisijo vnovič zagnal proizvodnjo teh letal, ki je zadnja leta mirovala.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.