R.S. | 20. 7. 2022, 21:12 | Vir: STA

Robert Golob na požarišču: "Kljub tako obsežnemu požaru, ni bila izgubljena niti ena hiša."

Vlada Republike Slovenije

Po besedah predsednika vlade sta po umiritvi razmer pred gasilci dve nalogi, zahvalil pa se je tudi pogumnim posameznikom, ki se borijo z ognjenimi zublji. 

Premier Robert Golob je ob ogledu razmer na požarišču na Goriškem Krasu pohvalil požrtvovalno delo ekip na terenu.

Kot je dejal, je največja prednost Slovenije v številčnosti gasilcev, ki lahko priskočijo na pomoč ob naravnih nesrečah. "Kljub tako obsežnemu požaru, ni bila izgubljena niti ena hiša. To se mi zdi zelo pomemben podatek, ki pove vse o požrtvovalnosti ljudi, ki so se s tem požarom danes borili," je povedal.

Na požarišče je prišel tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Po Golobovih besedah sta po umiritvi razmer pred gasilci dve nalogi - očistiti teren, da se ne bi v prihodnjih dneh požar spet širil, in razbremeniti obstoječe ekipe gasilcev, ki so že na robu izčrpanosti.

Evropski komisar Lenarčič pa je po seznanitvi s stanjem v izjavi dejal, da so razmere v velikem delu Evrope kritične, saj v številnih državah divjajo hudi požari, kar pomeni velike napore za nacionalne kapacitete.

"Zato dobivamo tudi številna zaprosila za pomoč. Naš evropski mehanizem za civilno zaščito je samo v zadnjem tednu dobil štiri zaprosila iz najbolj prizadetih držav, problem pa je, ko ta zaprosila pridejo sočasno," je dejal Lenarčič.

Po njegovem mnenju je v teh razmerah prišla do izraza solidarnost v Evropi. Države so si pomagale, čeprav so imele tudi same težave. Napovedal je, da bo proizvajalec letal za gašenje canadair po dogovoru z Evropsko komisijo vnovič zagnal proizvodnjo teh letal, ki je zadnja leta mirovala.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord