15. 11. 2023, 13:09 | Vir: STA

Robert Golob z obljubami na prizadetem območju: "Ne bomo varčevali niti s sredstvi niti z ekipami"

Žiga Živulovič jr./Bobo

 Predsednik vlade je poudaril, da odgovornost za varnost prebivalcev nosi država.

Država bo storila vse, kar je v njeni moči, da zagotovi varnost prebivalcev, je ob ogledu obnove po poplavah v ljubljanskih Sneberjah poudaril predsednik vlade Robert Golob. Nasip ob Savi je začasen ukrep, v prihodnjih mesecih pa bodo s stroko poiskali učinkovito trajno rešitev, je napovedal.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Trajna rešitev mora vključevati razlivno območje

Odgovornost za varnost prebivalcev nosi država in vlada se tega po Golobovih besedah dobro zaveda. "V preteklosti je bilo tega zavedanja mogoče premalo, danes pa je na najvišji ravni," je poudaril.

Nasip ob Savi, ki so ga v Sneberjah postavili v začetku novembra ob napovedi izredno povečanih vodostajev Save, je po Golobovih besedah ukrep za zagotovitev varnosti prebivalcev v času do izvedbe trajnih rešitev. "To je bil namen te začasne rešitve in zato se bo ta začasna rešitev tudi vzdrževala v naslednjih mesecih, dokler se zadeva ne uredi trajno," je dejal.

Žiga Živulovič jr./Bobo

To vključuje tudi prisotnost strokovne ekipe vsakokrat, ko bi pristojni napovedali močneje povečan vodostaj reke. "Ne bomo varčevali niti s sredstvi niti z ekipami," je napovedal premier. Trajna rešitev mora po njegovih besedah vključevati razlivno območje za Savo. Zagotovil je, da bo za pripravo projekta poskrbela stroka, in sicer v prihodnjih mesecih.

Janković izrazil zadovoljstvo

Župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković je pohvalil odziv prebivalcev Sneberskega nabrežja, ki so po njegovih besedah kljub zahtevnim razmeram in obsežni škodi ravnali tvorno in znali sodelovati. Izrazil je zadovoljstvo z Golobovim obiskom, saj ta po njegovih besedah potrjuje odločenost vlade k ukrepanju. Janković pričakuje, da bodo predlog trajne ureditve območja prebivalcem predstavili januarja.