6. 8. 2023, 20:13 | Vir: STA

Robert Golob obiskal prizadeta območja in na glas obljubil: "Slovenci, ne boste ostali sami!"

Žiga Živulovič jr./Bobo

Prvi mož slovenske vlade si je nadel škornje in se podal na območja države, ki so bila v hudih poplavah še kako prizadeta.

Premier Robert Golob, ki je v nedeljo obiskal občine Medvode, Radovljica in Škofja Loka, je zvečer znova poudaril, da vlada stoji ob strani ljudem. Mnogi so v ujmi izgubili vse, obenem pa se je pokazala tudi solidarnost, je izpostavil. Nad videnim je pretresen. Obljublja, da bo vlada nadaljevala s takojšnjim sprejemanjem ukrepov za pomoč prizadetim.

Golob si je v Medvodah ogledal posledice poplav na sotočju Save in Sore, Rakovnika ter v dolini Ločnice. Župan Nejc Smole je dejal, da si v občini, ki jo je močno prizadela povodenj, želijo zlasti pospešenih vlaganj v vodotoke in protipoplavno zaščito ter sanacijo plazov. "Predvsem naš polhograjski del je bil izrazito prizadet s plazovi in bo verjetno to ena najdaljših sanacij, ker je sredstva za plazove zelo težko zagotoviti, saj so to ponavadi precej visoka sredstva," je dejal.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Župan si želi, da bi država pomoč usmerila tudi fizičnim osebam, saj so nekateri ostali brez vsega. Golob, ki se je danes na lastne oči prepričal, da so nekaterim od hiše morda ostale le stene, je spomnil, da je vlada že namenila sredstva Rdečemu križu in Karitas. Pri razdelitvi pomoči tako računa na občinske komisije in humanitarne organizacije, ki imajo prek svojih mrež najboljši pregled nad tem, kdo potrebuje pomoč, je dejal.

"Ne želimo, da bi izpadlo, da bomo spet obnavljali samo infrastrukturo, ljudje pa bodo po tem ostali sami, ne bodo ostali sami. Na drugi strani pa tudi vemo, da če bomo bolj uspešno, bolj učinkovito in hitreje vlagali v protipoplavno zaščito, bo škoda v prihodnosti, če se bodo taki dogodki ponavljali, bistveno manjša," je ponovil.

V torek bo vlada na izredni seji po Golobovih napovedih spregovorila zlasti o obdobju po intervenciji, v kateri je aktivirana civilna zaščita. Tudi v času sanacije si namreč želi "sistem, če hočete, štabno delovanje na nivoju vlade, da bomo lahko uspešno in hitro tam, kjer bo možno (...) izvajali nujne ukrepe".

Po obisku Medvod je sicer ugotavljal, da so te dva dni po povodnji neverjetno očiščene, kar kaže na solidarnost ljudi, ki so stopili skupaj.

Pred tem je Golob obiskal tudi Škofjo Loko, ki ima nekoliko drugačne izzive kot Medvode, saj bo glede na položaj mesta in hiš tam protipoplavno zaščito bistveno težje izpeljati. "Upam, da se bo to vseeno dalo nekaj narediti. Tam smo se prvič soočili s tem, da smo videli kako izgleda, ko pride voda do prvega nadstropja in jaz si ne morem predstavljati te groze, ko stojiš na balkonu in opazuješ vodo, kaj dela pod tabo, tako da nimam besed," je opisal današnji obisk.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord