Nikola Vuković | 27. 9. 2023, 12:55

Robert Golob odločno poudaril, da  bo vsak evro, ki bo porabljen za sanacijo posledic poplav, javno objavljen

Profimedia

Prvič se je sestal svet, ki mu predseduje ugledni inženir Marjan Pipenbaher, o poplavah in sanaciji države pa je govoril tudi premier Robert Golob.

Po več reformah in proračunskem načrtu, ki ga je objavila slovenska vlada, se bo kmalu začela prerazporeditev sredstev za porabo. Poplave so poskrbele za velikansko škodo in Slovenija bo skušala s pomočjo Evropske unije, določenimi reformami in fiskalnimi ukrepi nameniti čim več sredstev za obnovo države, ne da bi to preveč občutili njeni državljani.

Včeraj se je prvič po uničujočih poplavah sestal svet, ki je bil ustanovljen prav zaradi premisleka o najboljši poti razdelitve sredstev in sanacije posledic vremenskih ujm. Svet je kot posvetovalno telo v zvezi s sanacijo posledic poplav imenovala vlada Republike Slovenije. Njegove naloge bodo določanje poplavnih območij, vzdrževanje vodotokov, sanacija plazov ter gradnja objektov in infrastrukture. Svetu predseduje ugledni inženir Marjan Pipenbaher, ki se je s kolegi strokovnjaki sestal s predsednikom vlade Robertom Golobom. Srečanja so se udeležili tudi ministri za naravne vire in prostor Uroš Brežan, za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer ter infrastrukturo Alenka Bratušek

Christian Fluher

Na seji so se dogovorili, da bo svet spremljal tudi delovanje ministrstev in občin ter predlagal izboljšave njihovega delovanja. Svet bo spremljal politiko vlade ter predlagal ukrepe in predpise, ki bodo pripomogli k čim učinkovitejši sanaciji posledic poplav. Pipenbaher je poudaril, da gre sicer za prvo uradno sejo, a da s strokovnjaki delajo že več kot mesec dni. Tokrat so govorili o analizi poplav, mostovih, zakonodaji in kratkoročnih ukrepih, ki se že izvajajo. "Najpomembnejša tema pa so dolgoročni ukrepi, ki bodo zelo veliko stali in dolgo trajali, zato se jih je treba lotiti premišljeno," je dejal Pipenbaher. Premier Golob je poudaril da "moramo najprej ugotoviti, na katerih območjih je sanacija smiselna in s katerih območjih se bo treba umakniti".

Poškodovanih več kot 1000 objektov

Na srečanju je bilo tudi ugotovljeno, da je bilo poškodovanih več kot 1000 objektov, prisotni so med drugim odgovarjali na vprašanja novinarjev. Tako je bilo premierju Golobu zastavljeno vprašanje glede plačila države občinam za posredovanje in sanacijo posledic poplav. Golob je odgovoril, da je pomembno vse preveriti in da je treba izplačati le tisto, kar je upravičeno, pa tudi, da župani nekaterih občin niso poslali popisa nastale gmotne škode. Golob je na koncu dodal, da bo vsak evro, ki bo porabljen za sanacijo posledic poplav, javno objavljen in da bodo celotni izdatki za sanacijo transparentni od začetka do konca.