5. 8. 2023, 13:57 | Vir: STA

Ob najhujši naravni ujmi v zgodovini države bodo trgovine odprte tudi v nedeljo (več držav nam je že ponudilo pomoč)

Borut Živulovič/Bobo/Profimedia/fotomontaža

Vlada medtem sprejema novo zakonodajo o odpravi posledic naravnih nesreč.

Predsednik vlade Robert Golob je v izjavi za medije po seji sveta za nacionalno varnost (SNAV) dejal, da se Slovenija sooča z najhujšo naravno ujmo v zgodovini države, prizadeti sta dve tretjini države. Današnja noč je bila sicer bolj prizanesljiva, a škoda bo verjetno presegla 500 milijonov evrov, je ocenil.

Profimedia

Odprte tako živilske trgovine kot tiste s tehnično opremo

Napori, da bomo spet lahko omogočili normalno življenje, bodo veliki, je opozoril premier. Poškodovani so predvsem cestna in energetska infrastruktura ter več sto objektov za bivanje.

Črna na Koroškem je še vedno odrezana od sveta. Primanjkovati je začelo pitne vode in opreme, zato bodo te nujne artikle dostavljali po zraku.

Prav tako bodo trgovine - tako živilske, kot tiste s tehnično opremo, odprte v nedeljo oz. bodo odprte dlje, je dejal Golob.

Profimedia

Mednarodna skupnost nam želi pomagati

Vse, ki bi želeli pomagati, premier poziva, naj to storijo prek sistema zaščite in reševanja na lokalni ravni, saj ta deluje koordinirano. "Včasih so dobri nameni škodljivi, ko se jih ne da koordinirati učinkovito," je dejal premier.

Razglasitev izrednih razmer za zdaj ni potrebna, je menil, saj imamo po njegovih besedah enega boljših sistemov za zaščito in reševanje v Evropi in sistem civilne zaščite deluje.

Prav tako smo s strani mednarodne skupnosti prejeli več pobud glede pomoči, Slovenijo so neposredno kontaktirale tudi sosednje Hrvaška, Madžarska in Avstrija. Golob se je za ponujeno pomoč zahvalil. "Prav je, da tisto pomoč, ki jo lahko uporabimo, tudi sprejmemo, zato da smo pri tem, da postavimo Slovenijo spet na noge, čim hitrejši," je dejal.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Nova zakonodaja o odpravi posledic naravnih nesreč

Na seji SNAV so po premierjevih besedah vsi politiki ugotovili, da danes ni čas za iskanje razlik, ampak za enotno delovanje, "da si bodo naši državljani hitreje opomogli". Golob si želi, da bi ta politična enotnost trajala čim dlje.

Sledi izredna seja vlade, na kateri bodo potrdili predlog novele zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, s katerim želijo predvsem opolnomočiti župane, da lahko nujne ukrepe sprejmejo mimo sistema javnega naročanja in s tem omogočijo normalno življenje svojim občanom. Premier pričakuje, da bo DZ predlog obravnaval že v torek ali sredo.

Če bomo želeli posledice učinkovito odpraviti, bomo morali "začeti delati drugače, kot smo bili navajeni v preteklosti", je dejal premier. Zakonske spremembe pa bo najverjetneje treba izboljševati sproti, je dodal.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord