R.S. | 17. 11. 2023, 11:38

Robert Golob prestal nujno operacijo, znane prve podrobnosti

Profimedia

Da mora predsednik vlade na nujno operacijo, so iz premierjevega kabineta sporočili na začetku tedna. 

Predsednik vlade Robert Golob je uspešno prestal nujno operacijo kile. Počutil naj bi se dobro. Že jutri naj bi bil odpuščen iz ljubljanske bolnišnice, poroča N1. Iz premierjevega kabineta so sporočili, da naj bi od sredine prihodnjega tedna normalno opravljal delovne obveznosti. V času odsotnosti ga bo nadomeščal podpredsednik vlade in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec. Golob je imel možnost izbire med obema podpredsednikoma, na koncu pa je izbral Mesca, saj naj bi preživel manj časa v tujini kot Tanja Fajon

Po besedah v. d. strokovnega direktorja UKC Ljubljana Gregorja Norčiča je Golob v kliničnem centru prestal rutinsko laparoskopsko operacijo dimeljske kile. Golob se je že zbudil iz narkoze, premestili so ga na oddelek, kjer bo nadaljeval z okrevanjem. S potekom operacije so v UKC po besedah Norčiča zadovoljni. Premier do nadaljnjega ostaja na opazovanju, a pričakujejo, da bo v kratkem odpuščen iz bolnišnice, poroča STA. 

Luka Mesec bo za kratek čas nadomeščal Roberta Goloba.

Luka Mesec bo za kratek čas nadomeščal Roberta Goloba.

Igor Kupljenik/Bobo

Ob tej priložnosti se je strokovni direktor zahvalil celotni ekipi, kirurgom, anesteziologom, inštrumentarkam, administratorkam in drugim sodelavcem. "Številni od njih so prišli v službo pred začetkom rednega delovnega časa ali ostali po dežurni službi, da smo lahko predsedniku vlade nudili nujno zdravljenje," je povedal in dodal, da je zaradi zdravstvenih težav Golob v zadnjih tednih že s težavo opravljal svoje državniške obveznosti.

Operacija kile

Kila ali hernia je izbočenje trebušnih struktur, ki nastane zaradi šibkosti plasti trebušne stene. Kile so lahko prirojene ali se pojavijo tekom življenja. Zvišan pritisk v trebušni votlini ob dvigovanju bremen, vztrajnem kašlju ali napenjanju med odvajanjem povzroči razmik oslabelih mišic, skozi katere se izboči kila. Ta lahko vsebuje maščobno tkivo (lipom) ali del črevesa. Kile se lahko pojavijo na različnih delih telesa in so pogostejše pri moških.

Simptomi: pojavi se oteklina, bolečina ni nujno prisotna. Pri moškem se lahko pojavi tudi oteklina v modih. Nelagodje in ostra bolečina se poslabšata zlasti ob naporu, dvigovanju ali športni vadbi in popusti v mirovanju. V ležečem položaju oteklina običajno izgine. Kadar je kila vkleščena (inkancerirana), se pojavijo dodatni simptomi: izboklina postane trda, rdeča, pojavi se močna bolečina. Če se stanje ne zdravi takoj, se pojavi slabost, bruhanje in infekcija.

Vse kile ne potrebujejo takojšnjega zdravljenja, vendar večino kil vendarle zdravijo z operacijo. Cilj je učvrstiti trebušno steno in zmanjšati možnost ponovnega nastanka kile. Operacija kile je zelo varna. Večina bolnikov lahko zapusti bolnišnico prvi dan po operaciji.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol