19. 9. 2023, 16:52 | Vir: STA

Sodna bitka Luke Mesca in Roka Snežiča: doktor davčnih utaj namerava dokazati, da ni kriminalec

Borut Živulovič/Bobo/Profimedia/fotomontaža

Tako minister za delo kot razvpiti davčni svetovalec vztrajata pri svojem.

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec tudi v drugi zasebni tožbi, ki jo je zoper njega zaradi žaljive obdolžitve vložil davčni svetovalec Rok Snežič, ne priznava krivde. Obramba ministra je danes v sodni spis vložila vrsto dokaznih predlogov, s katerimi med drugim dokazuje, da je bil Snežič že obsojen.

Snežič vztraja, da nobena ministrova trditev ne drži

Snežič mu tudi v tokratni zasebni tožbi očita kaznivo dejanje žaljive obdolžitve, to pa je minister po Snežičevem mnenju storil s tem, ko je februarja letos v informativni oddaji 24ur na POP TV med drugim izjavil: "Za nekoga, ki je bil pravnomočno obsojen, izgnan iz Bosne in Hercegovine, za katerega cela Slovenija ve, da se ukvarja s posli, ki pač mejijo ali pa celo so neke vrste davčno utajevanje, mislim, da kriminalec pa ni na noben način žaljiva obtožba."

To je sicer že druga Snežičeva tožba zoper ministra za delo. Za prvo se je Snežič odločil po tistem, ko ga je Mesec marca lani na predvolilnem soočenju na Televiziji Slovenija med drugim označil za kriminalca. "Minister ne odneha z žalitvami zoper mene," je danes pred sodiščem poudaril Snežič. Kot je dejal, nobena od trditev, ki jih je zoper njega izrekel minister, ne drži, kar bo dokazal na sodišču.

Borut Živulović/Bobo

Mesec krivde ne namerava priznati

Snežič je prepričan tudi, da politik ne more oziroma ne sme govoriti, kar želi, in žaliti državljanov, ki niso javne osebe. Glede višine kazni pa je izpostavil, da za ministra ne bo zahteval zaporne kazni, ampak bo predlagal "opravljanje javnih del v korist škofijske Karitas ali pravoslavne cerkve v Sloveniji."

Minister Mesec je pred začetkom današnjega naroka poudaril, da vztraja pri svojih besedah in da krivde ne namerava priznati. "Danes sem spet na sodišču, in to zato, ker sem v istem stavku uporabil besedi Rok Snežič in kriminalec," je med drugim poudaril Mesec. Njegov odvetnik Marko Bobič pa je v sodni spis vložil nove dokazne predloge, iz katerih naj bi izhajalo, da so besede, ki jih je o Snežiču izrekel minister, resnične in da je imel minister utemeljene razloge, da jih je izrekel.

Borut Živulovič/Bobo

V javnosti znan kot doktor davčnih utaj

"Splošno je znano, da je Snežič prestajal zaporno kazen zaradi davčne zatajitve. V zaporu se je celo spoprijateljil z nekdanjim predsednikom vlade in se s tem tudi javno hvalil," je sodišču povedal Bobič.

Mediji so obširno poročali tudi o tem, da so oblasti v BiH prepovedale Snežiču vstop v državo, to pa je potrdil tudi Snežič sam, ki je v BiH sprožil več sodnih postopkov, je dodal Bobič. Spomnil je tudi, da ima Snežič v javnosti vzdevek doktor davčnih utaj in da je tudi Finančna uprava RS (Furs) v začetku leta opozorila, da Snežičeva poslovna praksa lahko meji na davčno utajevanje, zato takšna oznaka po Bobičevem mnenju ne more biti sporna.

Žiga Živulović jr./Borut Živulović/Bobo/fotomontaža

Tudi druga stran vložila več dokaznih predlogov

Snežičev odvetnik Goran Janžekovič pa je danes v spis vložil vrsto dokaznih predlogov, s katerimi dokazuje, da Snežič v Sloveniji in na območju BiH ni bil kaznovan in da tudi ni imel prepovedi vstopa v BiH. Med drugim je v spis vložil potrdilo sodišča v Banja Luki iz leta 2022, iz katerega izhaja, da se zoper Snežiča ne vodi oziroma ni vodil kazenski postopek.

Med dokazne predloge je med drugim vložil tudi odločbo Komisije za preprečevanje korupcije iz lanskega leta o vpisu Snežiča v register lobistov, dokazilo o njegovem vpisu v register lobistov v Sloveniji ter obvestilo Fursa iz letošnjega leta o stanju Snežičevega davčnega dolga.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord