Uredništvo | 29. 3. 2024, 18:27

Ruski hekerji napadli slovenske spletne strani: kdo vse je žrtev?

Profimedia

Vse več spletnih strani postaja tarča hekerskih napadov. 

Najprej so si privoščili spletno stran Nataše Pirc Musar, spravili so se tudi nad strani drugih državnih organov in spletno stran RTV-ja. 24 ur poroča, da so bili po njihovih informacijah na seznamu napadenih tudi portali časnika Delo, državnega centra za storitve zaupanja SI-TRUST na Ministrstvu za digitalno preobrazbo, Letališča Ljubljana, Krke in spletno mesto državne uprave gov.si

24 ur navaja, da po njihovih neuradnih informacijah za napadi stojijo ruski hekerji, ki so Sloveniji pred nekaj dnevi napovedali kibernetsko vojno. RTV Slovenija je napad zaznala in hitro ukrepala, s čimer je zaščitila svojo spletno stran in preprečila morebitno škodo, novih vdorov pa niso več zabeležili. 

Napaden naj bi bil tudi Holding Slovenskih elektrarn (HSE), ki sicer pravi, da nepravilnosti v delovanju informacijskih sistemov HSE niso zabeležili. 

Profimedia

Za napadi naj bi stala ruska hekerska skupina Cyber Army Russia Reborn, ki je kampanjo proti Sloveniji ta teden napovedala na družbenem omrežju X. Skupina naj bi imela resne vezi z ruskimi obveščevalnimi službami. 

Ruski hekerji so v objavljenem anonimnem videu opravičevali napade na Slovenijo in dejali, da ne želijo škoditi državi ali navadnim državljanom, da pa je razlog napada pomoč Ukrajini. Zatrdili so, da so Rusi miroljuben narod, ki le odbijajo napade.

Predsednik vlade Robert Golob je po poročanju STA ob robu obiska hematološkega oddelka Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana dejal, da v Sloveniji v zadnjem času opažajo zelo veliko kibernetskih napadov iz tujine. "Ni vedno ista država, vedno pa je ena od svetovnih velesil in tudi tokrat je tako. Hekerji prihajajo iz konkretne svetovne velesile s konkretnim sporočilom slovenski politiki," je dejal. "Na nas je, da se pa seveda pred tem branimo in da se na izsiljevanje ne oziramo," je poudaril.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol