18. 7. 2022, 14:07 | Vir: STA

Ryanair v Sloveniji: kdaj bodo potniki lahko leteli?

Profimedia

Slovenija je edina država Evropske unije, kamor ta irski letalski ponudnik ne leti, zato bi že v naslednjem letu radi vzpostavili povezavo. 

Predstavniki infrastrukturnega in gospodarskega ministrstva so nedavno na pobudo nizkocenovnega letalskega prevoznika Ryanair izpeljali sestanek na daljavo, na katerem so govorili o možnostih prihoda omenjene družbe v Slovenijo.

Predstavniki Ryanaira so ministrstvo seznanili z njihovimi aktivnostmi ter z željo, da bi prihodnje poletje začeli leteti z brniškega letališča.

Trenutno so namreč prisotni na več kot 250 letališčih, ne pa tudi v Sloveniji, od koder so nazadnje za krajši čas pred 15 leti leteli iz Maribora v London, nato pa so prekinili sodelovanje.

Za njih je zaradi bližine prestolnice in Bleda seveda najbolj zanimivo ljubljansko letališče, ob tem pa so kot primer povedali, da so lani vzpostavili eno od svojih baz v Zagrebu, kjer beležijo velike uspehe.

To je nova pridobitev letalske družbe. Bomo z njim leteli v druga evropska mesta iz Ljubljane?

Slovenija potrebuje več letov

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Matevž Frangež je poudaril, da Slovenija nujno potrebuje večjo povezljivost, predstavniki ministrstva za infrastrukturo pa so ob tem predstavnike Ryanaira seznanili, da ima Slovenija tri mednarodna letališča, pri čemer v Mariboru kmalu načrtujejo izpeljavo postopka izbire koncesionarja, ki bo upravljal z letališčem.

Predstavniki letalskega prevoznika so na sestanku izpostavili zelo visoke stroške na potnika na ljubljanskem letališču, s katerim upravlja Fraport.

Uslužbenci gospodarskega ministrstva so jim razložili sistem subvencij ter jih seznanili, da se je nedavno zaključil razpis, na katerem pa Ryanair ni sodeloval. Lani je država v ta namen zagotovila pet, letos pa dva milijona evrov.

Profimedia

Ryanairova letala kljub trem mednarodnim letališčem v Sloveniji lahko pristajajo le na ljubljanskem in mariborskem letališču, saj je steza na portoroškem prekratka.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol