N. V. | 18. 1. 2023, 14:34

S polic v trgovinah umaknili priljubljene kekse: obstaja sum, da so rakotvorni

Profimedia

Živilo je izjemno nevarno, prodajali pa so ga leto in štiri mesece, preden so ugotovili, da je škodljivo zdravju.

Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je od trgovske verige Tedi prejela informacijo o začetku izvajanja odpoklica keksov.

Odpoklicali so izdelek Aldiva Keksi Unicorn Wheels 220 g. Izdelek se je v njihovih poslovalnicah prodajal v obdobju od 17. septembra 2021 do 17. januarja 2023.

Zveza potrošnikov Slovenije

Če ste omenjeno živilo v Tediju kupili in ga še hranite doma, ga vrnite na mesto prodaje oziroma ga ne uživajte.

Živilo je nevarno

Razlog za odpoklic so ugotovljene povišane vrednosti 3-MCPD estrov maščobnih kislin in glicidil-estrov maščobnih kislin, ki spadajo v skupino procesnih onesnaževal.

Estri maščobnih kislin 3-MCPD

Tako imenovani estri maščobnih kislin 3-MCPD nastanejo – kolikor je danes znano – pri rafiniranju olj, torej pri njihovem prečiščevanju in bogatenju. Ta spojina lahko nastane tudi, kadar so živila, ki vsebujejo maščobo in sol, hkrati izpostavljena visokim temperaturam, so zapisali v brošuri Lidla Slovenija.

Obstaja sum, da prosti 3-MCPD povzroča spremembe v tkivu ledvic in benigne tumorje. Zato je treba zaužitje kar najbolj omejiti. Po mnenju Evropske agencije za varnost hrane te snovi pomenijo tveganje za zdravje ljudi iz različnih starostnih skupin.

Glicidil-estri maščobnih kislin

Glicidil-estri maščobnih kislin so procesna onesnaževala, ki nastanejo pri odstranjevanju smradu med rafiniranjem jedilnih olj.

Toksikološka pomembnost glicidil estrov maščobnih kislin še ni bila natančno pojasnjena. Sam glicidol je razvrščen kot verjetno rakotvoren za ljudi.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord