Rok Kodba | 30. 3. 2023, 20:00

S strokovnjakinjo za javno nastopanje o Golobovem razkritju: "Njegov cilj je bil, da čim prej preseka govorice in natolcevanja"

Tania Mendillo

Naš predsednik vlade je pred kratkim razkril podrobnosti o življenju s novo partnerico Tino Gaber, ki so domačo javnost dvignile na noge. Zanimalo nas je, kaj njegov nastop pomeni v očeh strokovnjakov za komuniciranje.

Pogovarjali smo se s strokovnjakinjo učinkovite komunikacije in javnega nastopanja Vesno Sodnik, ki je pojasnila svoj pogled na odmevno pričanje Roberta Goloba v oddaji Preverjeno na POP TV. Pojasnila nam je, ali je predsednik vlade dolžan v javnosti govoriti o zasebnosti, kaj, če sploh kaj, lahko javnost zahteva, kaj meni o njegovem nastopu in kaj njegov način komunikacije razodeva. Med drugim nam je zaupala tudi svoje mnenje, ali je Golob želel s tem le preusmeriti pozornost.

Premier se odpove delu svoje zasebnosti

Je predsednik vlade dolžan govoriti o svojem zasebnem življenju? Ima javnost to pravico zahtevati?

Predsednik vlade je v medijih v vlogi tako imenovane absolutne osebnosti iz javnega življenja, med katere spadajo pomembni posamezniki, katerih dejanja imajo neposreden vpliv na naše življenje (na primer predsednik države ipd.). To medijem daje tudi pravno podlago za razkrivanje več informacij o njegovi zasebnosti, zlasti takšne, ki kažejo, kako razmišlja in deluje, kakšne so njegove vrednote in kaj zagovarja, da lahko volivci lažje presojamo o njegovi kredibilnosti. Seveda pa ga zakon še vedno ščiti pred prevelikimi vdori v zasebno življenje (npr. objavljanjem podatkov o njegovih otrocih, ločitvenem postopku ipd.)

Koliko lahko javnost zahteva in kje se začne zasebnost nekoga na takšni funkciji?

Kot predstavnica javnosti od politično izpostavljenih oseb pričakujem, da bodo razkrili tudi bolj zasebne podatke, ki pa vplivajo na kakovostno opravljanje njihove funkcije – na primer morebitne večje zdravstvene težave, pomembne življenjske prelomnice (npr. porodniški dopust …), življenjskega partnerja (zlasti pri najvišjih funkcijah, kjer je partner(ica) pogosto del protokolarnih dogodkov) ...  Vsakdo, ki vstopa v svet politike, se mora zavedati, da se s tem prostovoljno odpove delu svoje zasebnosti. Nihče ne more pričakovati 'posebne obravnave'. Velja namreč preprosto pravilo: ljudi pač zanima in če o sebi ne boste govorili vi, bodo o vas govorili drugi.  

Iz Golobovih besed veje velika naklonjenost Tini Gaber

Menite, da je bil nastop v oddaji prava poteza?

Zagotovo, saj je oddaja Preverjeno vsebinsko kakovostna, pripravlja jo dobra ekipa, ima tradicijo in gledanost, zato je lahko pričakoval, da bo tema obravnavana primerno zrelo, ne pa senzacionalistično, kot bi se to morda zgodilo v drugih medijih. Prav tako je format, ki ga je izbrala gospa Arko – torej pogovor ena na ena – odličen za takšno zgodbo.  

Borut Živulovič/Bobo

Kako bi opisali njegov nastop, se vam je zdel iskren?

Da, nastop se mi je zdel zelo topel, lahko bi celo rekla, da iz zaščitniških besed, ki jih je izrekel o Gabrovi, vejeta velika naklonjenost in pripadnost, kar je resnično lepo videti tudi pri javnih osebah. Nenazadnje so tudi oni krvavi pod kožo.  

Če informacijo v javnost plasiraš sam, jo nadziraš

Govorice o njegovem zasebnem življenju so se širile že okoli volitev; menite, da bi moral o tem spregovoriti takoj?

Po mojem strokovnem mnenju je bil ta nastop nekoliko prepozen – svetovala bi mu, da bi podatek o postopku ločevanja in dejstvu, da ima novo partnerico, predstavil prej - ne nujno pred volitvami, vsekakor pa prej, preden smo jo že videli kot njegovo spremljevalko na pomembnem dogodku in se je dvignilo kup prahu, saj je to Goloba nehote postavilo na zatožno klop in celotno zgodbo zdaj komentira s pozicije napadenega.

Borut Živulovič/BOBO

Po premierjevih besedah so mu svetovali, naj z ločitvijo počaka. Je bila po vašem mnenju poteza prava?

Razumem piarovsko logiko – želeli so, da se javnost osredotoča le na pozitivne vidike njegove osebnosti in njegovo strokovnost, saj je na tem področju 'zaostajal' za nekaterimi drugimi prvaki strank, ki imajo dolgoletne zakonske partnerje, kar je za starejšo generacijo pomembna vrednota. Odločili so se torej prikladno malce pozabiti na ta del njegovega osebnega življenja, ampak vsaka informacija, ki jo sam plasiraš v javnost, je pod tvojim nadzorom in lahko sporočiš tisto, kar želiš, če pa jo razkrijejo drugi, vedno (četudi ni mišljeno) deluje kot prikrivanje ali laž.

Borut Živulovič/Bobo

Občasna pozornost na nepolitičnih temah je del političnega življenja

Se vam je zdelo pojavljanje premierja in njegove nove izbranke v javnosti primerno, glede na to, da postopek ločitve še ni (bil) končan?

Odločitev za skupni nastop je bila zagotovo zavestna in strateško izbrana, zato predvidevam, da sta pričakovala, da javnost ne bo ostala ravnodušna. Čeprav Goloba jezi ukvarjanje medijev z njegovo novo partnerico, pa je Gabrova več kot očitno ženska, ki zna prenesti govorice in dobro ve, zakaj se je javno izpostavila. Po eni strani je to potrditev njunega partnerskega odnosa, po drugi pa lahko tako javno zagovarja svoje vrednote, za katerimi stoji.  

Se vam zdi, da bi lahko šlo pri tem medijskem nastopu za preusmerjanje pozornosti, ker vladi pada podpora?

Mislim, da to ni bil osnovni namen – bolj je bil cilj, da se čim prej preseka govorice in natolcevanja, ki vznemirjajo tako premierja kot tudi njegovo družino. Dejstvo, da se občasno pozornost medijev in javnosti posveti nekoliko nepolitičnim temam, je pač prav tako del političnega življenja.  

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol