STA/P.M. | 18. 4. 2023, 14:15

Poletje brez slabe volje: to nam bo olajšalo pot do dveh največjih slovenskih znamenitosti

Bobo/fotomontaža

Ukrep bo številnim domačim in tujim obiskovalcem zelo prav prišel ob visoki turistični sezoni.

Občina Postojna in družba Postojnska jama bosta v poletnih mesecih ter ob večjih dogodkih in praznikih ponovno zagotovili brezplačen avtobusni prevoz za obiskovalce Predjamskega gradu.

V izogib prometnemu kaosu

V Predjami parkiranje skorajda ni mogoče, zato bo ukrep še posebej doborodošel. Postojnska občina se z dogovorom želi izogniti tudi podvajanju prevozov. Kot je na novinarski konferenci povedal župan občine Postojna Igor Marentič, ima občina dovolj denarja za zagotavljanje voženj le za tri mesece, pred leti pa je ta denar zadoščal za celoletne brezplačne prevoze. 

Po Marentičevih besedah iščejo rešitve, kako v poletnem času razbremeniti tako kraj kot tudi cesto do Predjame, kjer nastajajo zastoji zaradi avtobusov in tovornjakov. "Ti zastoji turistov niti ne ovirajo, ker gre le za nekaj kilometrov, pač pa ovirajo domačine, ki se vsakodnevno vozijo po tej cesti," je pojasnil.

Erazmovi dnevi na trati Predjamskega gradu so še posebej priljubljeni med otroci.

Erazmovi dnevi na trati Predjamskega gradu so še posebej priljubljeni med otroci.

Srdjan Živulovič/Bobo

Prišel bo tudi furman

Postojnska občina načrtuje tudi novo linijo brezplačnega javnega prevoza po mestu, poimenovanega furman, ki naj bi stekel konec septembra letos in bo brezplačen tako za domačine kot tudi obiskovalce Postojne. V kratkem bodo objavili razpis, s katerim bodo iskali izvajalca za novo linijo.

Avtobus bo povezal Postojnsko jamo, železniško in avtobusno postajo v Postojni ter vas Otok. 

Marentič je zadovoljen tudi, da je dobro zaživela storitev Sopotnik, ki ponuja brezplačne prevoze za starejše občane nad 65 let. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord