N. V. | 11. 12. 2022, 10:37

S trgovskih polic umaknili več živil. Pazite, če imate kakšno doma

V tem tednu so odpoklicali ogromno izdelkov. Preverite, katere.

Slika 2/6

Odpoklic izdelkov s polenovko različnih vrst

Na upravi so v okviru uradnega vzorčenja živil ugotovili prisotnost bakterije Listeria monocytogenes v namazih s polenovko Bakalar (Minute) in namazu Morske sanje, kupce obvešča Mercator, kjer ste namaze lahko kupili.

Bakterije Listeria monocytogenes povzročajo listeriozo, bolezen, ki je ena od vodilnih vzrokov smrti v primerjavi z drugimi okužbami in zastrupitvami z živili, piše na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje. 

Čas od okužbe do pojava bolezenskih znakov in simptomov je lahko od nekaj pa vse do 70 dni, zato zbolela oseba težav večinoma ne poveže z zaužitimi živili.

Za listerijo sicer s kliničnimi znaki zbolimo redko. Večina odraslih, predhodno zdravih oseb, bolezen preboli v nekaj dneh, blaga okužba poteka s simptomi gripi podobnega obolenja, kot so slabo počutje, bolečine v mišicah, glavobol, zvišana telesna temperatura ali pa s simptomi prizadetosti prebavnega trakta, kot so driska, slabost in bruhanje.

Pri ranljivih skupinah ljudi je okužba lahko dolgotrajna, huda in lahko ogroža življenje. Poteka kot težko sistemsko obolenje, z vnetjem možganov in možganskih ovojnic ter septikemijo. Smrtnost je v teh primerih visoka, tudi do 50 odstotna. 

To pa ni edino živilo, ki ga je Mercator odpoklical. Kliknite NAPREJ.