D. D. | 22. 5. 2023, 08:59

Saj ni res, pa je: Hrvati nori na ... Kranj! (poglejte, kaj jih je najbolj navdušilo)

Profimedia

Zgodilo se je nepričakovano: Hrvati so pohvalili Slovenijo. Toda zakaj jih je slovensko mesto tako očaralo?

Slovenci smo Hrvaški precej naklonjeni. Med številnimi je prva izbira glede destinacije za dopust, na Evroviziji ji skoraj vedno podelimo točke, celo glede meje na morju smo se nehali prepirati ... Da pa so tudi naši južni sosedje vse bolj navdušeni nad Slovenijo, priča članek, ki ga je nedavno objavil hrvaški Dnevnik. 

Lepe stvari je treba pohvaliti

Slovenija se brez dvoma ponaša s številnimi znamenitostmi, prečudovito naravno pokrajino in odlično kulinariko. Našo deželo vsako leto obišče ogromno število turistov, ki so po nekaterih raziskavah najbolj navdušeni nad Ljubljano in Piranom. Toda tokrat je Hrvate očaralo gorenjsko mesto. In kaj je v Kranju avtorja prispevka najbolj prepričalo?

"Lepe stvari je škoda preskočiti, še posebej, če so na dosegu roke," piše Dnevnik. 

Kranj je mesto z 38.000 prebivalci, ki ga je iniciativa Evropske komisije Destinations of Ecellence proglasila za pionirja trajnostnega turizma. Mesto je bilo nagrajeno za pobudo, da ohrani sveže podeželsko vzdušje v prostoru pod Karavankami. 

Profimedia

Kranj je leta 2016 kot prva slovenska občina uvedel sistem izposoje koles, mesto pa je uspešno tudi v spodbujanju otrok k spremljanju izpustov škodljivih emisij v sklopu programa za zmanjšanje izpustov šolskih avtobusov. 

Navdušila tudi kranjska klobasa

Gorenjsko glavno mesto namerava kmalu tudi uradno postati podnebno nevtralno in se tako pridružiti misiji EU, katere cilj je doseči sto podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030. 

Profimedia

Poleg energetske trajnosti in prizadevanja, da čim bolj prispevajo k ohranjanju našega okolja, sta hrvaški medij navdušili tudi mreža podzemnih predorov in – seveda – kranjska klobasa. Avtor je v članku hkrati pohvalil restavraciji Krištof in Pr'Končovc, ki strežeta izključno hrano lokalnih pridelovalcev.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol