R.S. | 14. 7. 2022, 09:29

Saj ni res, pa je: Lek zaposlenim narobe obračunaval plače

STA

Delavci so bili prikrajšani za okoli 100 evrov na mesec, nekateri še več. Zaposleni zdaj zahtevajo plačilo za celotno omenjeno obdobje ali vsaj odškodnino.

V farmacevtskem podjetju Lek so zaposlenim več let napačno obračunavali plače. To so ugotovili šele v začetku letošnjega leta, so poročali v oddaji Svet na Kanalu A.

Lek bo zaposlenim povrnil škodo za zadnjih pet let, kot je zakonsko obvezno. 

Odkritje napake

Napako so v Leku ugotovili, ko so zamenjali izvajalca obračunavanja plač, ki je opravil skrben pregled z revizorjem. Ta je nato naletel na pomanjkljivosti pri obračunavanju nadomestil za odsotnosti z dela, kot so dopusti, bolniške in druge oblike plačanih odsotnosti, napake pri obračunavanju dodatkov, kot so dodatki za izmensko delo, delo na praznike, dodatki za nočno delo in dodatki za delo v neugodnih delovnih razmerah, so poročali v oddaji.

STA

Oškodovanih naj bi bilo vsaj 3000 zaposlenih od leta 2003, ko je Lek prevzel švicarski Novartis, skupna škoda pa naj bi znašala 100 milijonov evrov.

Po navedbah delavca, ki se je izpostavil za oddajo, so bili s sodelavci šele marca letos seznanjeni s tem, da so jim več let napačno obračunavali plače. Prikrajšani pa so bili po njegovih besedah za okoli 100 evrov na mesec, nekateri še več. Zaposleni zdaj zahtevajo plačilo za celotno omenjeno obdobje ali vsaj odškodnino, Lek pa jim je ponudil zakonsko obvezno plačilo za petletno obdobje.

Lek ni zanikal 

Plačilne liste vseh 20 let so bile tako kompleksne, da si nihče od zaposlenih ni znal izračunati ali preveriti pravilnosti izračuna plače, kar je z dopisom zaposlenim letos potrdil tudi sindikat.

"Obstaja upravičen sum, da so nepravilnosti pri izplačevanju plač, nadomestil plač, obračunu dodatka trajale dlje. Tudi Lek tega pravzaprav ni zanikal," je za Svet povedala odvetnica zaposlenih Rosana Lemut Strle.  

Odvetnica računa na to, da bo Lek delavcem prišel nasproti in da jim bo morda zaradi te napake ponudil nekaj več, ne samo tistega, kar bi delavci lahko izterjali sami.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.