STA/P.M. | 23. 1. 2023, 15:14

Za nekatere ni zime, namesto v rusko se bodo najpogumnejši pognali v Blejsko jezero

Srdjan Živulovič/Bobo

Pogumni plavalci in plavalke iz 31 držav so se že zbrali na naši najbolj priljubljeni turistični lokaciji.

13. Svetovno prvenstvo v zimskem plavanju je bilo za leto 2022 dodeljeno ruskemu mestu Petrozavodsk, ki leži vzdolž zahodne obale Onegaškega jezera. Zaradi situacije, ki se je kasneje začela, jim je bilo prvenstvo odvzeto in naknadno dodeljeno Bledu. 

Karavana zimskega plavanja

Blejskega tekmovanja se bo udeležilo okoli 1000 udeležencev iz 31 držav. Program, ki obsega 17 različnih disciplin, se bo začel v torek in zaključil v soboto. Temperatura vode naj bi se na tovrstnih tekmovanjih gibala med tremi in petimi stopinjami Celzija, voda v Blejskem jezeru je trenutno na zgornji meji.

Cilj tekmovanja je združiti posameznike in plavalne klube ter širiti informacije o pozitivnih učinkih plavanja v mrzli oziroma ledeni vodi. Vsako leto po svetu organizirajo več kot 10 dogodkov, na vsaki dve leti pa poteka tudi svetovno prvenstvo, tokrat ponovno na Bledu.

To je že drugo svetovno prvenstvo v zimskem plavanju, ki ga Bled gosti v zadnjih treh letih.

To je že drugo svetovno prvenstvo v zimskem plavanju, ki ga Bled gosti v zadnjih treh letih.

Mirko Kunšič/Bobo

Najstarejši plavalec ima 87 let, registriranih 10 Slovencev

Največ udeležencev prihaja iz Finske, Velike Britanije, Nemčije in Danske, med udeleženci so tudi Argentinci, Mongolci, Maročani in  Američani. Najstarejši udeleženec bo marca dopolnil 88 let, najstarejša udeleženka pa 79 let. Starostnih omejitev navzdol načeloma ni, le pri daljinskih disciplinah morajo biti udeleženci stari najmanj 18 let. 

Srdjan Živulovič/Bobo

Med desetimi registriranimi Slovenci sta Denis Benčič, ki se je prvenstva na Bledu udeležil že leta 2020, in nekdanji olimpijec Luka Turk. Tekmovalci so razdeljeni v ženske in moške kategorije ter tekmujejo po starostnih skupinah (teh je skupno 13).

Tekmovalne in netekmovalne discipline

Poleg osnovnega skoka v Blejsko jezero in 25 m ter 50 m prostega plavanja brez merjenja časa, bodo udeleženci lahko tekmovali v 12 različnih tekmovalnih disciplinah. Discipline, ki se bodo izvajale v 25-metrskem - za ta namen postavljenem - bazenu na jezeru, so: 25 m prosto, prsno, delfin, 50 m prosto in prsno, 100 m prosto in prsno ter 200 m prosto in prsno ter 450 m prosto.

Srdjan Živulovič/Bobo

Za tiste najbolj pripravljene bo na voljo tudi disciplina daljinskega plavanja, posebna disciplina, ki nosi ime The Bled swim – 1000m. Ljubitelji zimskega plavanja se bodo lahko povezali tudi v štafete ali zanimiv ekipni plavalni nastop.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord