8. 5. 2022, 07:15 | Vir: STA

Sanacija 100 let starega naravnega spomenika v Celju bo vplivala na promet

Bobo/MOC/fotomontaža

Celjska mestna občina je takšnim spomenikom zagotovila posebno varstvo. Zaradi česa so tako posebni?

Strokovna sanacija naravnega spomenika, ki jo financira Mestna občina Celje, bo potekala od 8. do 12. ure, na odseku glavne ceste na Ulici XIV. divizije pa bo v tem času promet potekal izmenično enosmerno, so sporočili s celjske občine.

Mestna občina Celje

Strokovno sanacijo platane bo izvedel arborist, dela pa bodo nadzirali strokovnjaki celjske območne enote Zavoda RS za varstvo narave.

Zaščiteno drevo

Kot so pojasnili na celjski mestni občini, je več kot sto let stara javorolistna platana posebna zaradi svojih dimenzij in prispevka k biotski pestrosti, prav tako pa predstavlja pomemben estetski element. Platana je z odlokom Mestne občine Celje zavarovana tudi kot naravni spomenik, saj je prepoznana kot naravna vrednota lokalnega pomena.

Bobo

Celjska občina je z odlokom o zavarovanju naravnih drevesnih vrednot lokalnega pomena zavarovala 17 evidentiranih izjemnih dreves in s tem pa prispevala k njihovi ohranitvi in jim zagotovila posebno varstvo.

Zavarovana drevesa so izjemna zaradi svojih dimenzij, habitusov, redkosti in nenazadnje tudi zaradi starosti. Njihova posebnost je tudi v tem, da jih večina raste v urbanih okoljih, kjer je ogroženost njihovega obstoja zelo visoka, zato taka drevesa potrebujejo strokovno nego, so še dodali na občini.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord