5. 12. 2023, 12:36 | Vir: STA

Odgovorni obljubljajo pospešitev poplavnih postopkov, a kakovost teh naj ne bi trpela

Slovenijo so letos prizadele hude poplave. Nostradamus napoveduje, da prihodnje leto ne bo nič boljše.

Posnetek zaslona/Občina Komenda

Po srečanju s predstavniki občin je ministrstvo za naravne vire in prostor napovedalo, da bodo pospešili nadomestno in nadomestitveno gradnjo.

Ministrstvo za naravne vire in prostor je v ponedeljek organiziralo srečanje s predstavniki 22 občin, ki bodo morale zaradi avgustovske ujme izvajati nadomestno in nadomestitveno gradnjo s selitvijo prebivalcev. Odgovorni so napovedali pospešitev postopkov, na direktoratu za prostor pa so imenovali kontaktno osebo za sodelovanje z občinami.

Kot so danes sporočili z ministrstva, so srečanje vodili državni sekretar, tudi kandidat za ministra za naravne vire in prostor, Jože Novak, vodja vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih Boštjan Šefic, vodja državne tehnične pisarne Blaž Dolinšek, direktorica Direkcije RS za vode Neža Kodre in v. d. generalnega direktorja direktorata za prostor Nataša Bratina s sodelavci.

Na ministrstvu so ob tej priložnosti pojasnili, da so bile na njihovo pobudo v predlog zakona o obnovi vključene rešitve, "ki omogočajo trajne rešitve na področju urejanja prostora in gradnje, urejanja voda in druge infrastrukture". Zakon bo skrajšal in poenostavil upravne postopke ter zagotovil hitrejšo obnovo prizadetih območij, so prepričani.

Bobo

Šefic je na srečanju izpostavil, da bo glede objektov, ki so bili že evidentirani za odstranitev, v naslednji fazi pripravljeno podrobno strokovno mnenje Državne tehnične pisarne, ki bo pri tem sodelovala z zunanjimi strokovnjaki in pristojnimi inštitucijami. Na podlagi pridobljenega strokovnega mnenja bo služba za obnovo pripravila osnutek sklepa, ki bo javno razgrnjen najmanj 15 dni, nanj pa bo mogoče podati pripombe. Nato bo pripravljen predlog sklepa, ki ga bo moral obravnavati in potrditi vladni svet za obnovo, na koncu pa bo sklep o odstranitvi sprejela vlada.

Državni sekretar je podčrtal, da pohitritev postopkov ne bo potekala na račun kakovosti, temveč dobre organizacije.

Napovedal je še, da bodo vsi, katerih objekti bodo predvideni za odstranitev, s tem najprej osebno seznanjeni, v naslednjih dveh mesecih pa bodo z njimi opravljeni tudi prvi individualni pogovori.

Novak je pojasnil, da bo država prizadetim lastnikom stanovanjskih objektov zagotovila nadomestno gradnjo na isti lokaciji ali nadomestitev na drugi lokaciji. Aktivnosti v zvezi z nadomestnimi in nadomestitvenimi objekti na komunalno opremljenih stavbnih zemljiščih bosta opravili Državna tehnična pisarna in občina, v zvezi z usmerjanjem poselitve in po potrebi tudi z dopolnitvijo ali novimi prostorskimi načrti pa občina, z aktivnim sodelovanjem in usmerjanjem ministrstva.

Goran Rovan/Bobo

Nadomestitvene lokacije za 335 hiš

Država in občine bodo morale za okoli 335 prizadetih hiš poiskati nadomestitvene lokacije, za 80 objektov pa velja, da so poškodovani do te mere, da jih bodo bodisi z nadomestno gradnjo ali rekonstrukcijo lahko obnovili na istem mestu oz. bo možna tudi gradnja v bližnji okolici. Skupno je bilo sicer v ujmi na različne načine prizadetih okoli 12.000 stavb, so spomnili na ministrstvu.

Občinam je bilo do danes izplačanih 218.544.882 evrov predplačil za nujno sanacijo škode na občinski infrastrukturi ali za izvedbo geotehničnih ukrepov, je razkril vodja sektorja za zmanjševanje posledic naravnih nesreč Ervin Vivoda.

Temu se zdaj dodaja še izplačilo akontacij za obnovo fizičnim osebam - lastnikom stanovanjskih objektov, katerih skupna škoda v nedavni ujmi je ocenjena na 30 milijonov evrov. Do predplačila v višini 20 odstotkov ocenjene škode so upravičeni tisti s škodo nad 6000 evrov, ki ne potrebujejo nadomestitvene gradnje, po trenutni oceni gre za približno 5800 stanovanjskih objektov oz. za predplačila v skupni višini 30 milijonov evrov.

Žiga Živulović j.r./Bobo

Predplačilo za posamezno stanovanje se izplača lastniku stanovanja, če je lastnikov več, pa se vsakemu izplača sorazmerni del glede na višino solastniškega deleža. V primeru skupne lastnine se delež določi glede na število skupnih lastnikov, so razložili na ministrstvu.

Izplačila se bodo izvedla v štirih tranšah. V prvi tranši je zajetih 1350 stanovanjskih objektov v višini nekaj več kot 4,5 milijonov evrov.

Po poplavah je bilo sicer na področju voda že zaključenih 713 delovišč, 240 pa je še odprtih, je povedala Kodre. Napovedala je tudi pripravo programa obnove po porečjih.

Na direktoratu za prostor so medtem ustanovili kontaktno točko za pomoč, usmeritve in razreševanje nejasnosti ter dodatne informacije za prostorsko načrtovanje občinam. Kontaktna oseba je Melita Jurca.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord