15. 9. 2022, 17:51 | Vir: STA

Šarec proti Toninu: zakaj je Slovenija preklicala pogodbo za nakup osemkolesnikov tipa boxer

Bobo/Nsi/fotomontaža

Ker smo si premislili, bomo plačali kazen v vrednosti 70 milijonov evrov. 

Slovenija bo preklicala pogodbo o nakupu osemkolesnih oklepnikov tipa boxer, je sklenila vlada. Ob tem je ministrstvo za obrambo zadolžila, da do konca leta pripravi novo, alternativno, rešitev za oblikovanje zmogljivosti srednje bataljonske enote. Slovenija bi sicer lahko zdaj plačala okoli 70 milijonov evrov pogodbene kazni.

Vlada se je seznanila z revizijo smotrnosti nakupa osemkolesnikov tipa boxer in v zvezi s tem sprejela več sklepov. Poleg tega, da se bo Slovenija umaknila iz programa boxer, je ministrstvo za obrambo zadolžila, da o tem obvesti Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju in izvede vse nadaljnje postopke, je po seji vlade sporočil obrambni minister Marjan Šarec in dodal, da bo ministrstvo moralo zdaj do konca leta pripraviti alternativno rešitev za oblikovanje zmogljivosti srednje bataljonske enote.

Šarec in Mesec odgovarjata: zakaj so preklicali nakup?

"Predstavljena revizija pogodbe nakupa oklepnikov boxer je ugotovila, da je nakup negospodaren in bo zato preklican," je po seji vlade sporočil tudi minister za delo Luka Mesec, sicer vodja stranke Levica, ki si je že v mandatu prejšnje vlade prizadevala, da do tega nakupa ne bi prišlo.

Šarec je spomnil, da je bila pogodba za nakup 45 vozil tipa boxer v vrednosti 281,5 milijona evrov podpisana 11. maja letos, po državnozborskih volitvah, ko je bilo jasno, da prejšnja vlada mandata ne bo ponovila. Ko je bilo jasno, da se NSi z Matejem Toninom seli v opozicijo je tedaj bodoči predsednik vlade Golob tudi javno pozival Tonina, naj pogodbe ne podpiše. Tonin je pogodbo vseeno podpisal in tedaj dejal, da bodoči vladi "dela uslugo".

Bobo

V to ceno so sicer bili vključeni logistični paket, razvojni stroški in stroški vodenja projekta, ne pa tudi oprema za komunikacijski sistem C4I, ki po besedah Šarca znaša najmanj 13,5 milijona evrov brez DDV. K skupni pogodbeni vrednosti je treba dodati še morebitno letno eskalacijo. Za povrnitev razvojnih stroškov pa mora Slovenija ostalim državam plačati 7,2 milijona evrov in 3 milijone evrov za administrativne stroške, je še pojasnil obrambni minister.

Bobo/fotomontaža

Revizija sicer ni mogla podati mnenja o gospodarnosti nakupa vozil boxer, saj cene drugih vozil, ki ustrezajo veljavnim standardom, niso bile razdelane, prav tako ne izvedljivost njihove nabave.

Toninova replika: "To je farsa"

"Odločitev vlade pod vodstvom Roberta Goloba za razveljavitev nakupa osemkolesnih oklepnikov je izjemno škodljiva," je v današnjem odzivu sporočil prejšnji obrambni minister Matej Tonin.

Kot je zapisal na Twitterju, je ta odločitev samo trmasto politično nasprotovanje prejšnji vladi. Vse to pa na škodo Slovenske vojske, je prepričan Tonin.

Tonin je menil, da je bila odločitev o odpovedi pogodbe za nakup boxerjev "sprejeta že pred oblikovanjem (Golobove) vlade". "Vse ostalo je farsa. Revizija je namreč pokazala, da napak ni," je zapisal na Twitterju.

Dodal je, da gre odločitev na škodo modernizacije Slovenske vojske in da se modernizacija vojske zaustavlja, celo več, nadaljuje se njena razgradnja.

Tonin o varnosti vojakov

Odpoved pogodbe za nakup boxerjev po Toninovih besedah kaže, "da je politično ugajanje Levici pomembnejše kot varnost vojakov".

"Odločitev za Boxerje je bila strokovno utemeljena. Varnost slovenskih vojakov smo postavili na prvo mesto. Odločili smo se za najmodernejša vozila, z visoko stopnjo zaščite," je dejal Tonin v odzivu na odločitev vlade, da se pogodbe za nakup boxerjev po opravljeni reviziji odpove.

Tonin je prepričan, da bo šla vlada zdaj v nakup cenejših poljskih rosomahov, kar pa da predstavlja večje tveganje za varnost vojakov. "Vlada namerava boxerje nadomestiti z rosomahi, ki so za generacijo starejša vozila, s slabšo zaščito. Tam, kjer se zaščita boxerjev šele začne, se zaščita rosomahov konča," je opozoril bivši obrambni minister.

Sledi kazen

Šarec je sicer nakazal še, da bo morala Slovenija za odstop od pogodbe plačati kazen v višini 20 odstotkov pogodbene vrednosti. "To bi bilo približno 70 milijonov evrov, ne morem pa tega prejudicirati, ker bodo penali stvar postopka," je poudaril Šarec.

Tonin je sicer dejal tudi, da Slovenijo zaradi odpovedi pogodbe zdaj čaka kazen "v višini 11 vozil boxer". "Torej 11 vozil boxer bomo brezplačno podarili drugim državam," je dejal in dodal, da bo nastala tudi gospodarska škoda slovenski obrambni industriji, "ki je že sedaj za podjetja, ki proizvajajo vozila boxer naredila za 50 milijonov evrov poslov"

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec