30. 10. 2023, 18:07 | Vir: STA

Obrambni minister Šarec: "Živimo v čudnem času"

Bobo

Politični predstavniki so na Žalah položili vence in cvetje k spominskim obeležjem padlim v vojni.

Delegacije ministrstev za notranje zadeve in obrambo, Mestne občine Ljubljana in političnih strank so danes na pokopališču Žale položile cvetje k spominskim obeležjem padlim v vojni za Slovenijo 1991 in NOB. Obrambni minister Marjan Šarec je uvodoma spomnil, da je prihajajoči dan spomina na mrtve, prvi november, čas, ko se spominjamo vseh tistih, ki jih ni več med nami, ter počastimo spomin na tiste, ki so dali največ, kar so imeli, in sicer svoje življenje. Mnogi med njimi so dali življenje zato, "da mi živimo v miru in v svobodi ter da lahko govorimo naš lep slovenski materni jezik," je poudaril.

Tudi o aktualnih razmerah v svetu 

Pri spomeniku Pomnik 91 na ljubljanskih Žalah se po Šarčevih besedah spominjamo tudi vseh tistih, ki so pred nekaj več kot 30 leti šli v ponovni boj za obstoj slovenskega naroda in za samostojnost Slovenije oziroma za življenje v domovini, "kjer bo vsak lahko živel svoje sanje, živel in pustil živeti," je dodal minister.

Bobo

V nagovoru se je dotaknil tudi aktualnih razmer v svetu in izpostavil, da živimo v čudnem času. Po eni strani govorimo o napredku in razvoju človeštva ter visoki stopnji zavedanja, na drugi strani pa imamo vojne, ki uničujejo življenja, kjer ni čuta za empatijo in trpljenje drugih.

"Tako mnogi ne vedo, ali bodo jutri še živi, otroci ostajajo brez mater, starši brez otrok, družine brez doma, mladi, oropani prihodnosti. Vse to se dogaja, ker so med nami ljudje, ki želijo drugim vsiliti svoj način življenja, pri tem pa izkoriščajo ideologijo, vero in drugo za lastne koristi," je poudaril Šarec.

Janković: "Svet je na razpotju"

Dogajanja na obrobju Evrope se je v nagovoru zbranim v spominskem parku borcev in talcev NOB na Žalah dotaknil tudi ljubljanski župan Zoran Janković, ki ocenjuje, da se svet nahaja na razpotju. "Lahko bi rekli, da se iz težkih in hudih bojev, ki so v Evropi trajali šest let, nismo naučili nič," je poudaril župan.

V nagovoru se je poklonil vsem padlim v vojni za svobodo Slovenije in vsem padlim v drugi svetovni vojni, "ki so nam omogočili, da smo skupaj gradili to državo," je med drugim poudaril Janković.

Bobo

Delegacija ministrstva za notranje zadeve na čelu z ministrom Boštjanom Poklukarjem, ekipa policije pod vodstvom generalnega direktorja Senada Jušića in podpredsednik Združenja Sever Alojzij Klančišar pa so položili vence tudi k spominskima obeležjema v Parku spomina v Tacnu v Ljubljani. Spominski obeležji v Parku spomina v Tacnu v Ljubljani sta posvečeni policistom, padlim v vojni za Slovenijo 1991, in policistom, ki so izgubili življenje pri opravljanju policijskih nalog od julija 1991 dalje.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol