26. 10. 2023, 13:11 | Vir: STA

Savinjčani ostajajo brez odgovorov: pomemben sestanek prestavljen zaradi rdečega vremenskega opozorila

Profimedia

Vsi strokovnjaki, ki bi morali sodelovati na sestanku s krajani, so že od jutra na terenu in operativnih sestankih. 

Zaradi rdečega vremenskega opozorila je prestavljen zbor krajanov Letuša, sklican za popoldne v Braslovčah. Krajani bodo prejeli pojasnila stroke glede selitve na novo lokacijo v najkrajšem možnem času, so sporočili iz Ukoma. Za nov datum sestanka pa bodo krajani prejeli novo vabilo, so sporočili iz braslovške občine.

Agencija RS za okolje (Arso) je razglasila rdeče vremensko opozorilo, saj bodo v noči na petek Slovenijo zajele obilne padavine s krajevno močnimi nalivi. Za rdeče opozorilo velja, da je na širšem območju možen nastanek večje gmotne škode in nesreč, ogrožena so lahko človeška življenja, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje (Ukom).

Zato je v dogovoru z županom občine Braslovče Tomažem Žoharjem za danes predviden sestanek krajanov z državnim sekretarjem in vodjo službe vlade za obnovo po poplavah in plazovih Boštjanom Šeficem z ekipo prestavljen. Krajani bodo prejeli pojasnila stroke glede selitve na novo lokacijo v najkrajšem možnem času.

Strokovnjaki že od jutra na terenu

Vsi strokovnjaki, ki bi morali sodelovati na sestanku s krajani, so zaradi pregledovanja potencialno nevarnih območji že od jutra na terenu in operativnih sestankih. Tudi v prihodnjih urah bodo ves čas intenzivno angažirani. Poleg tega bo danes Klicni center 114 deloval do 18. ure, so še sporočili iz Ukoma.

Na zboru krajanov Letuša je bilo predvideno, da danes strokovnjaki predstavijo podrobnosti selitve prebivalcev letuškega levega in desnega brega Savinje na nadomestno lokacijo v Rakovlje. Gre za preselitev okoli 150 hiš, ki jih je močno prizadela avgustovska vodna ujma.

Kot obljubljeno na regijskem obisku vlade v savinjski regiji, bodo krajani prejeli dodatna pojasnila stroke glede selitve na novo lokacijo. Braslovški župan je v soboto po pogovorih s predstavniki hidrološke stroke in predsednikom vlade Robertom Golobom namreč jasno povedal, da se letuški levi in desni breg selita. Znano je sicer, da del krajanov Letuša selitvi nasprotuje in se med drugim zavzema za ustrezno ureditev brežin reke Pake in Savinje. Kot je v soboto zagotovil premier, bodo ljudje neposredno dobili pojasnila stroke o stopnji ogroženosti.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol