STA/Uredništvo | 12. 2. 2024, 21:18

Sodna palača spodnesla stolček Tanji Fajon: Socialni demokrati bodo sredi aprila volili novo vodstvo

Bobo

Po padcu podpore zaradi namigovanj o sistemski korupciji se je stranka SD odločila za drastičen korak. 

Predstavniki stranke SD, ki se po aferi sodna palača spoprijema z velikim padcem podpore volivcev, so po današnjem kongresu v izjavi za javnost sporočili, da bodo predvidoma 13. aprila organizirali volivni konrges, na katerem bodo izbirali novo vodstvo. Tanja Fajon sicer do kongresa ostaja predsednica stranke.

Bobo

Novo vodstvo še pred evropskimi volitvami?

Stranka SD gre aprila na volilni kongres, je na podlagi opravljene razprave konference stranke zvečer sklenilo predsedstvo SD. Po besedah predsednice Tanje Fajon naj bi kongres predvidoma izpeljali 13. aprila. Tako bi stranka utegnila še pred prihajajočimi volitvami v Evropski parlament dobiti novo vodstvo.

SD je danes na več organih opravila razpravo o poteh za izhod iz krize, v kateri se je stranka znašla po aferi v zvezi z nakupom stavbe za potrebe sodišč na Litijski cesti v Ljubljani. Anketa, ki jo je za časnik Delo izvedla Mediana, je pokazala, da je podpora SD strmoglavila z januarskih 7,5 odstotka na komaj 2,6 odstotka. Predsednica Tanja Fajon pa je končala na zadnjem mestu lestvice priljubljenosti politikov.

Žiga Živulovič jr./Bobo

Stranka dobila novega glavnega tajnika

V središču omenjene afere sta se znašla ministrica iz vrst SD Dominika Švarc Pipan in glavni tajnik stranke Klemen Žibert. Prva bo zaradi afere morala zapustiti ministrski položaj, Žibert pa je že odstopil z mesta glavnega tajnika SD. Začasno bo funkcijo kot v. d. glavnega tajnika nepoklicno opravljal Matevž Frangež, sicer zdajšnji predsednik konference SD.

Obenem so številne kritike letele tudi na vodstvo stranke, ki da ob aferi ni ustrezno odreagiralo, nekateri pa so prst uperili v koalicijsko partnerico Gibanje Svoboda in razmišljali tudi o izstopu SD iz koalicije. A je Frangež danes v izjavi po predsedstvu SD dejal, da so odločeni, da ta vlada konča mandat in da SD pri tem aktivno sodeluje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord