Uredništvo | 9. 2. 2024, 09:05

Stranka SD z novo nedopustno napako: na kulturni dan objavili verz slovenskega pesnika, podpisali pa ...

Bobo

Mnogi uporabniki družbenih omrežij so izrazili začudenje nad "neznanjem", ki so ga pokazali v koalicijski parlamentarni stranki.

Koalicijski stranki SD, ki se je zaradi afere sodna palača v zadnjih tednih znašla na udaru javnosti, je na včerajšnji kulturni praznik poskrbela za nov lapsus, ki je med uporabniki družbenih omrežij močno odmeval. Ko so uporabnikom "čestitali" ob kulturnem dnevu, so namreč uporabili verze, ki jih je zapisal slovenski pesnik Karel Destovnik - Kajuh, podpisali pa Srečka Kosovela.

Lapsus je sprožil plaz kritik

"Iskreno čestitamo ob Prešernovem dnevu, slovenskem kulturnem prazniku," so v stranki SD zapisali na Facebooku in dodali verze: "Moja pesem ni le moja pesem, to je krik vseh nas! Moja pesem ni le moja pesem, to je boj vseh nas!" Pod njimi so kot avtorja navedli Srečka Kosovela, pesem pa naj bi se po njihovi navedbi imenovala Kons 26 in naj bi bila objavljena v Integralih.

Neposrečeno napako, kakršne si koalicijska parlamentarna stranka na kulturni praznik po mnenju mnogih ne bi smela privoščiti, so kmalu opazili uporabniki Facebooka in usul se je plaz kritik. Posnetek zaslona objave, ki so jo pri SD nato zbrisali, je na Facebooku delila tudi novinarka TV Slovenija Eugenija Carl, ki je v zapisala: "Na Prešernov dan je politika skuhala Prešeren/Kosovel/Kajuh mineštro. Ne bodi neuk. Ne bodi kot SD."

Pesem z izmišljenim naslovom

Mnogi uporabniki pa so v komentarjih izrazili svoje začudenje nad "neznanjem" predstavnikov stranke, nekdo je zapisal, da je moral sam to pesem znati na pamet že v osnovni šoli, nekdo drug pa je izpostavil, da niso le podpisali napačnega avtorja, ampak so pesem tudi napačno naslovili s Kons 26 - številom, ki ga Kosovel za svoje pesmi, ki se začnejo z besedo "Kons" ni nikoli uporabil. Kvečjemu se Kosovelova pesniška zbirka imenuje Integrali '26.

Objavo so v stranki kasneje popravili in se za napako opravičili: "V danes zjutraj objavljeni grafiki Socialnih demokratov ob prazniku kulture je prišlo do neljube napake vsled različnih pripravljenih grafik s citati slovenskih pesnikov. Pod besedilom pesnika Destovnika - Kajuha je bil kot avtor naveden pesnik Kosovel, za kar se iskreno opravičujemo ter objavljamo popravljeno grafiko voščila," so zapisali.

"Želimo vam lep praznik, v iskreni želji, da ta neljuba napaka ne skali naše skupne hvaležnosti do izjemne zapuščine obeh omenjenih pesnikov ter vseh ustvarjalk in ustvarjalcev v slovenski kulturi, katerim izrekamo največje spoštovanje!" so dodali.

Fajonova pozabila slovensko himno

Predsednica stranke SD Tanja Fajon se je na podobnem udaru kritik znašla tudi pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami, ko so nekateri predstavniki političnih strank odgovarjali na naša vprašanja, v sklopu katerih smo jih zaprosili tudi, naj zapojejo slovensko himno. To je šlo najslabše od rok ravno Fajonovi, ki je znamenite Prešernove verze očitno pozabila, in ji kitice ni uspelo odrecitirati v celoti.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol