16. 4. 2024, 15:27 | Vir: STA

SD se sestavlja: Han na srečanju z Golobom, katero mesto zaseda Tanja Fajon?

Bobo

Predsednik SD Matjaž Han se je po izvolitvi na čelo stranke danes sestal s premierjem Robertom Golobom. Z izplenom sestanka je zadovoljen, je dejal ob odhodu z vlade. Med drugim sta se z Golobom pogovorila o podpredsedniških mestih v vladi, kjer po Hanovih navedbah sprememb ne bo. Podpredsednica vlade torej ostaja zunanja ministrica Tanja Fajon.

Od sobote prvak SD, sicer pa od nastopa Golobove vlade tudi minister za gospodarstvo, Han je ob odhodu iz vladnega poslopja ocenil, da sta se s predsednikom vlade "lepo" pogovorila glede nadaljnjega sodelovanja. Han, ki se je torej po izvolitvi v vrh SD danes prvič formalno sestal s predsednikom vlade, ostaja optimističen glede prihodnjega delovanja v koaliciji.

Bobo

Ob pogovoru o podpredsedniških mestih pa je premier Golob tudi seznanil Hana s svojim pogledom na kandidata za evropskega komisarja, je navedel prvak SD. V največji vladni stranki Gibanje Svoboda so kot kandidata za evropskega komisarja namreč nedavno predstavili nekdanjega predsednika računskega sodišča Tomaža Vesela. Tedaj so bili koalicijski partnerji z odzivi previdni. 

Hanova predhodnica na čelu SD Fajon je tedaj spomnila, da evropskega komisarja imenuje vlada, v kateri ima sicer Gibanje Svoboda nesporno večino, a da ne glede na to pričakujejo, da se bodo o tem pogovorili in odločitev v koaliciji sprejeli skupaj.

Tudi Han je danes dejal, da bodo o stališču, s katerim ga je predsednik vlade seznanil danes, razpravljali v stranki, nato pa se bodo med seboj pogovarjali kot koalicijski partnerji.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord