18. 1. 2024, 11:02 | Vir: STA

SDS si želi drugega bloka krške nuklearke (pravi, da je jedrska energija zeleni vir)

Bobo

V SDS so vložili predlog za razpis posvetovalnega referenduma o Jeku 2.

Poslanska skupina SDS je vložila predlog za razpis posvetovalnega referenduma o izgradnji drugega bloka krške nuklearke (Jek 2) in manjših modularnih reaktorjev. Kot so navedli, Jek 2 ni projekt enega podjetja, ampak celotne Slovenije, ta pa nujno potrebuje močan in stabilen vir energije. Predlog bo opoldne predstavil poslanec Tomaž Lisec.

Po mnenju poslanske skupine SDS je posvetovalni referendum o Jeku 2 treba razpisati čim prej in pridobiti mnenje ljudi glede tega vprašanja. Referendum za ta projekt je sicer predviden tudi v koalicijski pogodbi, so spomnili v poslanski skupini.

Bobo

Poudarjajo, da Slovenija potrebuje stabilen, stalen in zelen vir energije, kar jedrska energija zagotovo je, če želimo ohraniti gospodarsko rast in konkurenčnost našega gospodarstva. "Tako Jek 2 ni samo nujno potreben, ampak predstavlja tudi stabilen in varen način pridobivanja električne energije," izhaja iz zapisanega v vabilu na Liščevo izjavo v DZ.

Da bo pred dokončno odločitvijo o projektu Jek 2 izveden referendum, je že večkrat poudaril tudi predsednik vlade Robert Golob. A je izvedbo referenduma napovedal za takrat, ko bodo natančno znani tudi stroški in ostale podrobnosti izgradnje bloka.

Nedavna javnomnenjska raziskava časnika Dnevnik, ki jo je 10. in 11. januarja opravila agencija Ninamedia na vzorcu 700 ljudi, je sicer pokazala, da bi prebivalci Slovenije večinsko podprli gradnjo Jeka 2, prepričljivo podpirajo tudi jedrsko energijo. Podpora Jeku 2 je najbolj izrazita med mlajšimi anketiranci in hkrati narašča z izobrazbo. Eden glavnih razlogov za nasprotovanje so radioaktivni odpadki.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord