7. 12. 2023, 16:30 | Vir: STA

SDS dala vladi še eno možnost: verjamejo, da "sedanja vlada zna in zmore bolje"

Prvak SDS Janez Janša.

Borut Živulovič/Bobo

Nemudoma za tem, ko je državni zbor sklenil, da je predlog sprememb zakona o evidentiranju delovnega časa, ki so ga s ciljem črtanja nedavno uveljavljenih novosti vložili v SDS, neprimeren za nadaljnjo obravnavo, so v največji opozicijski poslanski skupini predlog vložili znova.

Ker v poslanski skupini SDS "še vedno verjamejo, da sedanja vlada zna in zmore bolje", so tako predlog sprememb zakona o "spornem štempljanju" spet vložili v parlamentarni postopek in s tem "predsedniku vlade dali še eno možnost, da izpolni obljubo", ki jo je dal gospodarstvenikom minuli teden na Vrhu gospodarstva.

Predlog sprememb zakona o evidencah na področju dela in socialne varnosti predvideva črtanje vseh sprememb, ki jih je na področju evidentiranja delovnega časa uzakonila aktualna vlada in so v uporabi od 20. novembra. To so med drugim beleženje dodatnih podatkov o delovnem času, obveščanje delavca o podatkih iz evidence ter obvezne elektronske evidence za kršitelje.

O predlogu so danes na izredni seji že razpravljali poslanci, a na koncu ni dobil podpore za nadaljnjo obravnavo.

Borut Živulović/Bobo

V opoziciji so v razpravi, predvsem na temelju kritik iz delodajalskih vrst, vztrajali, da je vladna novela tega zakona, ki jo je DZ sprejel spomladi, uporabljati pa se je začela 20. novembra, neživljenjska in težko izvedljiva ter da predstavlja le dodatno obremenjevanje gospodarstva.

V koaliciji pa so opozarjali, da vlada zbira pripombe glede izvajanja zakona in da bodo zakon po potrebi prilagodili, predvsem v poklicih, kjer zaposleni strogo in natančno vodenje evidence dojemajo kot nepotrebno omejevanje svojega načina dela.

Po vnovični vložitvi zakonskega predloga bodo lahko poslanci razpravo ponovili.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord