12. 1. 2024, 18:08 | Vir: STA

SDS svari pred resnimi razmerami zaradi covida-19: sklicali so nujno sejo odbora za zdravstvo, predlagajo štiri ukrepe

Profimedia/fotomontaža

V največji opozicijski stranki so spomnili na veliko zasedenost ljubljanske infekcijske klinike, kjer so bolniki ležali tudi na hodnikih. 

V SDS so vložili zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ za zdravstvo, na kateri želijo opraviti razpravo o resnosti razmer glede covida-19. Odboru v sprejem predlagajo štiri sklepe, med drugim, naj vlado pozove k krepitvi kampanje cepljenja proti covidu-19.

Milos Vujinovic/Bobo

V zahtevi za sklic nujne seje so v SDS spomnili na veliko zasedenost ljubljanske infekcijske klinike, kjer so bolniki ležali tudi na hodnikih. Številni zdravljenje v bolnišnici potrebujejo zaradi covida-19.

Pomanjkanje pozivov k preventivnim ukrepom

Spomnili so na preventivne ukrepe iz časov epidemije covida-19, med drugim na razkuževanje rok, nošnjo zaščitnih mask, medosebno razdaljo in zračenje prostorov. Ob tem so se vprašali, kje, če sploh kje, lahko državljani danes še opazijo pozive in priporočila za upoštevanje preventivnih ukrepov. Tudi informacij o testiranjih ter pozivov k cepljenju praktično ni več, so opozorili. Stanje uveljavljenih ukrepov v javnih ustanovah je po navedbah SDS zelo različno in povsem prepuščeno odločitvam vodstev.

Profimedia

Kot so dodali, je tudi statistiko glede pojavnosti covida-19 v populaciji na spletnih straneh pristojnih praktično nemogoče hitro najti, zahvaljujoč sledilniku za covid-19 pa so državljani vsaj v manjši meri informirani o aktualnem stanju. A pri sledilniku vseskozi opozarjajo, da podatki podcenjujejo realno število primerov, so navedli v SDS.

Opozorili tudi na problem dolgega covida

Spomnili so, da je konec oktobra 2022 koalicija v DZ sprejela interventni zakon v zdravstvu, s katerim je za leto 2023, delno pa tudi za leto 2024 zagotovila zelo veliko davkoplačevalskega denarja za nujne ukrepe za zajezitev širjenja in blaženja posledic covida-19. Javnost je po prepričanju SDS upravičena do pojasnil, kje in na kakšen način se v njihovih življenjih in pri zaščiti javnega zdravja pred covidom-19 poznajo vsa ta finančna sredstva.

Profimedia

Opozorili so tudi na problem tako imenovanega dolgega covida, ki da je kljub obljubam koalicije v predvolilnem času ostal povsem spregledan in zanemarjen, z njim pa se spopadajo številni državljani.

Kaj predlagajo v največji opozicijski stranki?

Ob tem v SDS odboru za zdravstvo predlagajo sprejetje štirih sklepov. V primeru njihovega sprejetja bi odbor vlado pozval k spremljanju pojavnosti covida-19 in zagotavljanju nemotenega sekvenciranja ter zagotavljanju zadostnega testiranja, zdravljenja in cepiva proti covidu-19. Predlagajo tudi, da odbor vlado pozove, naj ažurno in celovito obvešča javnost o stanju covida-19 v Sloveniji.

Profimedia

SDS odboru za zdravstvo predlagajo tudi, naj vlado pozove, da sledi pozivu Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni ter okrepi kampanjo cepljenja proti covidu-19. Odboru predlagajo še, naj ministrstvo za zdravje pozove k pripravi poročila o dosedanji porabi davkoplačevalskega denarja v zvezi s covidom-19 na podlagi zakona o nujnih ukrepih za zajezitev širjenja in blaženja posledic nalezljive bolezni covid-19 na področju zdravstva ter ga odboru posreduje v 30 dneh.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord