R.S. | 10. 10. 2022, 07:35

Se bodo cene bencina in dizla v torek povišale?

Bobo

Od 21. junija se cena 95-oktanskega bencina in dizla določa vsak drugi torek. 

Cene bencina in dizla so se v zadnjih mesecih pogosto spreminjale. Pocenitve so med drugim preprečevale okoljske dajatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida, prispevek za energetsko učinkovitost, zvišala se je tudi marža trgovcev. 

Kaj nas čaka?

Bencin se pred dvema tednoma na mediteranskih trgih za razliko od surove nafte ni pocenil, poročajo Finance. Cena se ni opazno spremenila in je pri 1,353 evra za liter ostala pod ravnmi pred izbruhom vojne v Ukrajini (liter je tedaj stal 1,43 evra).

Profimedia

Cene bencina, merjeno v evrih, na trgih niso sledile rasti cene surove nafte. 

Finance ocenjujejo, da bi cena lahko bila za spoznanje višja (približno za en cent za liter), je pa ob visokih nihajnostih ocena otežena.

Na drugi strani pa se je za razliko od regulirane cene bencina, ki je pred dvema tednoma ostala na podobni ravni, liter dizla na slovenskih prodajalnah ob regionalnih cestah po zaslugi pocenitev na mediteranskih trgih pocenil na 1,603 evra, kar je najmanj od maja.

Tri evre dražji dizel

Na mediteranskih trgih tokrat opažajo, da cene rastejo opazno bolj kot pri bencinu. Podražitve bodo pri določanju najvišje dovoljene cene zaradi šibkejšega evra bolj opazne, kot bi bile. Polnjenje rezervoarja naj bi bilo nezanemarljivo dražje. Napoved Financ je 1,67 evra, kar bi pomenilo, da bo torkovo polnjenje 50-litrskega rezervoarja za nekaj več kot tri evre dražje kot danes.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ