24. 6. 2022, 16:21

Se bodo morali poslanci že kmalu obvezno testirati na prepovedane droge?

Bobo

Predlagatelji novega zakona želijo poleg poslancev testirati tudi predsednika republike in predsednika vlade ter ministre in državne sekretarje.

Vlada Roberta Goloba je sprejela mnenje, da ne podpira predloga zakona poslanske skupine SDS, ki bi uvedel obvezno testiranje na prepovedane droge za vse funkcionarje. Menijo namreč, da bi zakon pretirano posegal v zasebnost posameznika. 

Bobo

Po mnenju vlade predlog zakona problematike ne rešuje

Pri presoji ustavnosti bi lahko bila takšna ureditev sporna, še posebej, če funkcionar na testiranje ne bi pristal, meni vlada. Po njihovi oceni predlog zakona tudi ne rešuje celovite problematike vseh psihoaktivnih snovi, ki lahko vplivajo na vestno, nepristransko in kakovostno opravljanje nalog funkcionarjev, pojasnilo vlade povzemajo pri portalu N1.

BOBO

Kdo vse bi se moral testirati, če bi zakon sprejeli?

Predlagani zakon o obveznem testiranju funkcionarjev na prepovedane droge bi za funkcionarje določil obveznost testiranja na prisotnost prepovedanih drog v organizmu, določil organizacijo in postopek testiranja ter objavo poročila o rezultatih. Po mnenju stranke SDS bi z zakonom zagotovili transparentnost delovanja funkcionarjev in preventivno delovanje na področju prepovedanih drog.

Če bi bil zakon sprejet v tej obliki, bi poleg poslancev na vsebnost prepovedanih drog v organizmu testirali tudi predsednika republike, predsednika vlade, ministre in državne sekretarje.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord