STA/P.M. | 1. 1. 2023, 20:51

Je Dars uresničil napovedi o novoletni podražitvi vinjet?

Profimedia

Zaradi splošne inflacije in višjih stroškov investicij si že nekaj časa prizadeva za dvig cene.

Cena vinjet je enaka že od 1. decembra 2013. Za osebna vozila letna vinjeta na primer še naprej stane 110 evrov, mesečna 30 evrov in tedenska 15 evrov. Že večkrat je bilo slišati, da bi se letna vinjeta lahko podražila na 120 evrov, a kljub temu se zaenkrat cena vendarle še ne bo spremenila.

Uporaba predora Karavanke bo dražja

Z novim letom je nekoliko višja cestnina za uporabo cestnega predora Karavanke.

Vožnja skozi predor za vozila z največjo dovoljeno maso do 3,5 tone tako stane 7,80 evra, kar je 20 centov več kot doslej.

Višina cestnine za predor Karavanke za cestninski razred R1 (vozila, katerih največja dovoljena masa ne presega 3,5 tone) se glede na sklep meddržavne komisije za cestni predor Karavanke enkrat letno uskladi z rastjo cen življenjskih potrebščin v predhodnem letu. Vlada je na tej podlagi decembra izdala spremenjeno uredbo z novimi cenami.

Srdjan Zivulovic/Bobo

Dražja vožnja po avstrijskih avtocestah

Medtem ko se bo posamična vožnja za vozila z maso do 3,5 tone podražila s 7,60 evra (6,23 evra brez DDV) na 7,80 evra (6,39 evra brez DDV), se bo točkovna karta, ki omogoča 14 prehodov predora, vezana pa je na registrsko številko vozila in velja 30 dni od dneva izdaje, podražila s 34,10 evra.

Profimedia

Je pa v novem letu nekoliko dražja vožnja po avstrijskih avtocestah in hitrih cestah. Cena vinjet za 2023, ki veljajo od 1. decembra lani, se je zvišala za 2,8 odstotka. Letna vinjeta za osebna vozila tako po novem stane 96,40 evra, desetdnevna vinjeta, ki jo slovenski vozniki za uporabo avtocestnega omrežja v severni sosedi najpogosteje kupujejo, pa 9,90 evra.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord