R. K. | 9. 11. 2022, 10:52

Poglejte, koliko ljudi je že glasovalo na predčasnih volitvah (precej drugače kot pred petimi leti)

Žiga Živulović jr./Bobo

Državna volilna komisija je ob podatkih o volilni udeležbi sporočila tudi, kdo vse lahko glasuje na predčasnih volitvah in kakšni so pogoji za glasovanje.

Pred nedeljskim drugim krogom predsedniških volitev je še zadnji dan možno oddati zahteve za nekatere posebne oblike glasovanja, kot sta glasovanje zunaj okraja stalnega prebivališča in glasovanje na domu zaradi bolezni. Ravno tako se izteče rok za prijavo glasovanja po pošti na lokalnih volitvah, ki bodo 20. novembra.

Na prvi dan predčasnega glasovanja v torek je v drugem krogu volitev predsednika republike 2022 glasovalo 24.760 volivk in volivcev, kar predstavlja 1,56 odstotka vseh volilnih upravičencev, je sporočila Državna volilna komisija (DVK). Na zadnjih predsedniških volitvah 2017 je v prvem krogu na prvi možni dan glasovalo 6.411 volivcev oziroma 0,37 odstotka volilnih upravičencev.

Na predčasnem glasovanju lahko glasujejo volivci s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji. Volišča za predčasno glasovanje so praviloma vezana na okraj stalnega prebivališča, z nekaterimi izjemami, so sporočili z DVK.

Bobo

Predčasne volitve še do četrtka

Volivke in volivci, ki bi v drugem krogu predsedniških volitev želeli glasovati zunaj kraja stalnega prebivališča, bodo v nedeljo to lahko storili na posebnih voliščih brez krajevne pristojnosti oz. tako imenovanih voliščih omnia. Svojo namero morajo najkasneje do polnoči sporočiti okrajni volilni komisiji, na območju katere so vpisani v volilni imenik.

Tisti, ki nimajo stalnega prebivališča na območju Slovenije in bodo na dan glasovanja v državi ter želijo glasovati na volišču v Sloveniji, pa lahko še zadnji dan to sporočijo na DVK. Prav tako lahko volivci, ki se zaradi bolezni ne morejo osebno zglasiti na volišču, v katerem so vpisani v volilni imenik, še danes zaprosijo za glasovanje na domu. Obvestilu morajo priložiti tudi zdravniško potrdilo.

Sicer pa je v drugem krogu predsedniških volitev, v katerem se bosta pomerila Anže Logar in Nataša Pirc Musar, možno predčasno glasovati še v četrtek.

Predčasno glasovanje ni mogoče zunaj kraja bivališča

Izteka se tudi rok za prijavo glasovanja po pošti. Volivke in volivci, ki bi želeli glasovati po pošti, ker bodo na dan volitev v bolnišnici, socialnovarstvenem zavodu za institucionalno varstvo, priporu ali zavodu za izvrševanje kazenskih sankcij, morajo o tem obvestiti pristojne občinske volilne komisije.

Luka Dakskobler/Bobo

Na enak način lahko glasujejo tudi invalidi, ki to sporočijo pristojni volilni komisiji in predložijo odločbo pristojnega organa o priznanju statusa invalida. Prav tako lahko po pošti glasujejo volivci, ki jim je odrejena izolacija zaradi okužbe s koronavirusom. Tudi oni morajo obvestilu priložiti ustrezno dokazilo.

Druge volivke in volivci, ki jih 20. novembra ne bo doma, bodo lahko svoj glas oddali na predčasnem volišču. Ne omogoča pa zakon na lokalnih volitvah glasovanja na volišču zunaj kraja bivališča, prav tako ni glasovanja iz tujine.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol