R. K. | 26. 7. 2022, 13:25

Se je lani več Slovencev rodilo ali umrlo? Imamo odgovor

Profimedia

Pri Sursu ugotavljajo, da je trend naravnega prirasta enak že peto leto zapored.

Na Statističnem uradu Slovenije (Surs) so povzeli, kaj se je na nacionalni ravni leta 2021 v Sloveniji povprečno zgodilo v enem dnevu. Izračunali so, da se je na dan rodilo 52 novih prebivalcev, 64 pa jih je umrlo. Priselilo se je 65 ljudi, a se jih je hkrati odselilo 58. V povprečju pa se je na dan poročilo 32 ljudi, medem ko se jih je ločilo 12. 

Pozitivni prirast le v poletnih mesecih

Surs redno zbira in objavlja podatke prebivalstva na nacionalni, pa tudi na nižjih prostorskih ravneh. Med drugim so ugotovili, da je bilo leto 2021 že peto leto zapored, v katerem je umrlo več prebivalcev, kot se jih je rodilo. Negativni naravni prirast je bil po njihovih izračunih posledica višje stopnje umrljivosti zlasti v zimskih mesecih, v dveh poletnih pa je bil pozitiven.

Naravni prirast prebivalstva je bil posledično najvišji v 3. četrtletju leta 2021, to je bilo tudi edino četrtletje s pozitivnim naravnim prirastom. Rodilo se je namreč 421 prebivalcev več, kot jih je umrlo, so še zapisali na spletni strani Surs. 

Profimedia

V letu 2021 manj sprememb kraja prebivališča kot leto prej

Če se je stopnja umrljivosti spreminjala glede na četrtletje, pa to ne velja za selitveni prirast. Ta je bil pozitiven v vseh četrtletjih. Vrh je dosegel v tretjem četrtletju, ko se je v Slovenijo priselilo 1280 več prebivalcev, kot se jih je odselilo. 

Kot so še zapisali pri Sursu, je bilo v letu 2021 največ notranjih selitev oziroma sprememb prebivališča v Sloveniji v prvem četrtletju. Vseh notranjih selitev je bilo za petino manj kot v letu 2020.

Profimedia

Več poročenih, a tudi več ločenih Slovencev

Je pa bilo v letu 2021 sklenjenih 13 odstotkov oziroma 5916 več zakonskih zvez kot leto poprej. Mesec z največ porokami je bil avgust, ko je zakonsko zvezo sklenilo 1030 parov, so še zapisali. A zabeležili so tudi precej več razvez. Ločilo se je kar 31 % oziroma 2322 zakonskih parov več kot leta 2020. Največ razvez so zabeležili v prvem četrtletju, ko se je ločilo 648 parov.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord