J. Z. | 21. 10. 2022, 16:02

Se je ljubljanski župan ustrašil protikandidatov? Ogorčeni so nad njegovimi dejanji

Žiga Živulović Jr./Bobo

Še pred vrhuncem uradne kampanje se je med kandidati zaiskrilo, saj so prepričani, da so nepravično obravnavani. Jim bo mestni svet prisluhnil?

V Ljubljani se obeta pestra predvolilna kampanja. V boj z aktualnim županom Zoranom Jankovićem se je podalo kar osem protikandidatov. Ti pa dvigujejo prah, še preden se jim je uspelo zbrati na prvem soočenju. Osem kandidatov namerava z javnim pozivom opozoriti na po njihovem mnenju nepravičen položaj. 

Kot so zapisali v pozivu Mestnemu svetu Mestne občine Ljubljana, uredništvu glasila Ljubljana, ki ga brezplačno prejemajo občani, ter županu, pozivajo k demokratični predstavitvi kandidatk in kandidatov za župana ter list na letošnjih volitvah v občinskem glasilu Ljubljana

Poziv, ki ga je na Twitterju objavil Bojan Požar, opozarja, da je pravica do obveščenosti temeljna človekova pravica in pogoj za poštene in demokratične volitve. "Zato vse naslovljene pozivamo k demokratičnemu obnašanju. V luči spoštovanja demokracije in pravic občanov do obveščenosti zato pričakujejo, da v novembrski številki glasila Ljubljana omogočitev predstavitev vseh kandidatov, za vse v enaki meri, vključno z aktualnim županom." Pod poziv naj bi se podpisali vsi kandidati, z izjemo Jankovića. 

Občani bodo izbirali med devetimi kandidati 

Na kandidatni listi bo letos gneča, tokrat pa je skoraj polovica kandidatk žensk. V prestolnici se za županski stolček poleg Jankovića potegujejo še kandidat SDS Igor Horvat, Mojca Sojar iz NSi, Nataša Sukič iz Levice, Jasminka Dedić iz Vesne, kandidat Piratske stranke Jasmin Feratović, Aleš Primc iz stranke Glas za otroke in družine in Tina Bregant, ki kandidira na listi SLS, podpira jo tudi Naša dežela, in Tomaž Ogrin

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord