24. 11. 2023, 21:01 | Vir: STA

Se je RTVS v finančni krizi znašla zaradi škodljivih poslovnih potez prejšnjega vodstva?

Žiga Živulovič jr./Bobo

Svet delavcev RTVS upravo in svet RTVS poziva, naj v vse razprave dosledno vključujeta zaposlene.

Člani sveta delavcev Radiotelevizije Slovenije (RTVS) so v sklepu, ki so ga sprejeli na današnji dopisni seji, zapisali, da z veliko zaskrbljenostjo spremljajo podatke o poslovanju zavoda ter poskusih reševanja finančne krize. Upravo in svet RTVS so zato pozvali, da v vse razprave o prihodnosti zavoda dosledno vključujeta zaposlene. V sprejetem sklepu, ki ga je pridobila STA, so zapisali, da se je RTVS v finančni krizi znašla zaradi dolgoletnega izogibanja države, da bi kot ustanoviteljica poskrbela za stabilno financiranje javnega medijskega servisa, a tudi škodljivih poslovnih potez prejšnjega vodstva.

Ugotavljajo, da po letih finančnega in kadrovskega siromašenja, nenehnega krčenja in varčevanja notranjih rezerv ni več. Svet delavcev zato podpira prizadevanja uprave in sveta RTVS, da bi pred nujnimi zakonodajnimi spremembami kratkoročne rešitve poiskali v dodatnih prihodkovnih virih in premišljeni reorganizaciji. "Pri tem svari pred pavšalno in populistično razpravo o tem, kateri deli RTVS so domnevno bolj ali manj javno koristni ali potrebni," so zapisali.

"Svet delavcev zbiranje podatkov o posameznih organizacijskih enotah in njihovo analizo druge izračune podpira le, če pomenijo izhodišče za informirano razpravo, iskanje sinergij in dodatno pridobivanje sredstev. Nasprotuje pa licitiranju z usodo delov zavoda in ustrahovanju zaposlenih v teh enotah," so opozorili. Upravo in svet RTVS so pozvali še, naj svoje delovanje usmerita predvsem v zagotavljanje takšnih finančnih pogojev, da bo RTVS še naprej deloval v javnem interesu.

Danes se sicer izteče rok, do katerega mora uprava RTVS pripraviti in svetu RTVS predložiti izračune finančnih in kadrovskih učinkov več morebitnih ukrepov. To so med drugim ukinitev organizacijske enote glasbena produkcija, ukinitev informativnega programa drugega programa TVS, ukinitev Radia Si, ukinitev regionalnega programa radia in televizije Koper ter Maribor, ukinitev mediateke, ukinitev založniške dejavnosti RTV in progresivno znižanje plač.

Predsednik sveta RTVS Goran Forbici je sicer po sredini seji sveta za Televizijo Slovenija dejal, da je finančno stanje zavoda "katastrofično", zato svet preučuje vse možnosti, kako tudi v prihodnjem letu izvesti kakovosten program, ki bo ne samo obdržal, pač pa tudi okrepil zaupanje javnosti. "Gledamo vse od linearnega znižanja, se pravi manjšanja finančnih sredstev po vseh programih enakomerno, do tudi tega, kaj se zgodi, če kakšne enote ukinemo. Poudarjam, da ne gre za ukinjanje, gre samo za to, da ugotovimo, kakšne učinke bi imeli kateri rezi, zato da lahko potem na koncu informirano odločamo," je zagotovil Forbici.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol