STA/M.P. | 14. 11. 2022, 18:08

Fajonova presenetila z izjavo: se na mejo s Hrvaško vrača nadzor?

Žiga Živulovič jr./Bobo

Ministrica za zunanje zadeve je na zasedanju v Bruslju razkrila namero o "nujnem ukrepu", ki bi lahko sledil že kmalu.

Slovenija je pripravljena na meji s Hrvaško po vstopu sosednje države v schengensko območje uvesti nadzor, ko ali če bo to potrebno, je po zasedanju zunanjih ministrov EU povedala slovenska ministrica Tanja Fajon.

Spričo naraščajočega števila prihodov nezakonitih migrantov v EU je dejala, da lahko za Slovenijo notranji nadzor, ki ga izvaja več držav članic schengna in je v nasprotju s pravom EU, predstavlja resen problem in velik izziv, posebej, ker imamo že na meji z Avstrijo občasne notranje kontrole.

Bobo

"Zdaj, ko bo Hrvaška vstopila v schengen, si seveda ne želimo, da bi s porastom nezakonitih prebežnikov, priseljencev, beguncev Slovenija postala nekakšen žep," je poudarila.

Migrantska kriza iz leta 2015.

Migrantska kriza iz leta 2015.

Profimedia

Povedala je, da Slovenija razmišlja tudi o uvedbi nadzora na meji s Hrvaško po njenem vstopu v schengensko območje. "Slovenija je pripravljena, da z naslednjim dnem, tednom, mesecem, ko bo to ali če bo to potrebno, tudi sama uvede notranje kontrole. Na to opozarjamo tudi v pogovorih s svojimi sogovorniki," je povedala na novinarski konferenci po zasedanju zunanjih ministrov EU.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord