8. 9. 2022, 12:50 | Vir: STA

Se nam obeta ena najtežjih zim doslej? Ministri so se zazrli v prihodnost in napovedali, kaj nas čaka

STA

Cene rastejo v nebo, pristojni pa svarijo pred morebitnim novim valom epidemije covida-19, ki bi lahko spodnesel javno zdravstvo. Črnoglede so tudi napovedi o tem, kako bo z ogrevanjem. 

Vladna ekipa se je ob 100 dneh vlade sprehodila čez dosedanje delo. Prepričani so, da predvolilne napovedi uresničujejo z zavzemanjem za krepitev socialne države, javnega zdravstva, s pomočjo prebivalstvu in gospodarstvu v negotovih razmerah. Predsedniki treh koalicijskih strank so zagotovili, da bodo z delom in soočanjem z izzivi nadaljevali.   
 
V vladi so ob 100 dneh dela med drugim izpostavili "premišljeno in ciljano ukrepanje za omilitev draginje". "Imamo ukrepe, kako preživeti zimo in imamo ukrepe, kako bomo živeli čez tri leta. Oboje je treba izvajati," je v pogovoru z Marcelom Štefančičem jr. med drugim izpostavil premier Robert Golob.

Minister za infrastrukturo Bojan Kumer je med ukrepi izpostavil regulacijo cen pogonskih goriv in določitev najvišjih cen elektrike in zemeljskega plina za gospodinjstva in male poslovne odjemalce, gospodarski minister Matjaž Han je spomnil tudi na pomoč gospodarstvu za kritje stroškov elektrike in plina.

Z ukrepi za blažitev posledic draginje so se prav tako ukvarjali na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. "Najprej smo ponudili pomoč najrevnejšim gospodinjstvom," je dejal minister Luka Mesec in ocenil, da bo pomoč v obliki energetskega dodatka zajela 63.000 gospodinjstev. Ker številni morda sploh ne vedo, da so do tega dodatka upravičeni, bodo v kratkem aktivirali spletni kalkulator, skupaj s civilno družbo pa organizirali akcijo ozaveščanja.

Bobo

Na to pomoč pa je treba po Meščevih besedah gledati kot le na kamenček v mozaiku. "Zima bo težka, verjetno ena najtežjih in vlada se tega zaveda, a to ne pomeni, da odstopamo od naših predvolilnih zavez," je dejal in povedal, da se pogovarjajo o še drugih ukrepih, kot sta prehranski dodatek ter regulacija cen določenih vrst hrane. "Vlada bo naredila vse, da bo ta zima težka izključno za nas - vlado, ne pa tudi za ljudi," je zatrdil.

Na področju zunanje politike so v sporočilu ponovili usmeritev, da Slovenija sodi v jedro EU. Izpostavili so tudi "proaktivno držo predsednika vlade na evropski ravni". Za Slovenijo je tako zelo pomemben dosežen solidarnostni sporazum med Slovenijo in Italijo za oskrbo s plinom.

Na področju zdravstva si prizadevajo za stabilizacijo razmer in zagotovitev zdravih temeljev slovenskemu javnemu zdravstvu. Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je povedal, da bodo prekinili 30-letni urok misli, da se v slovenskem zdravstvu nič ne da spremeniti.

Od prvega septembra so vse storitve v zdravstvu plačane, v roku pol leta pa bo uvedena digitalna platforma, prek katere se bo vsak lahko prijavil na storitev tam, kjer bo čakalna doba najkrajša. Za ta namen so spisali interventni zakon, ki za krajšanje čakalnih vrst namenja 200 milijonov evrov.

Težko zimo pričakuje tudi v zdravstvenem sistemu, vendar je ta na morebiten novi val epidemije covida-19 pripravljen. Vlada bo zaščitila najbolj ranljive skupine in naredila vse, da se zdravstvo ne ustavlja.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol