M.P./STA | 22. 7. 2022, 18:49

Pozivi dopustnikom na slovenski obali se vrstijo: prosimo, upoštevajte te ukrepe!

Bobo

Župani občin v Slovenski Istri opozarjajo na pereč problem, s katerim se te dni soočajo in ga skupaj z vlado še rešujejo. Kaj morate vedeti?

Pred dnevi je že kazalo, da bi v Slovenski Istri lahko začele veljati redukcije pri oskrbi s pitno vodo. Vendar kot sporočajo župani tamkajšnjih občin, sta se zgodili dve ključni spremembi.

"Prva je, da so ljudje razumeli resnost razmer, druga pa, da je tudi vlada razumela resnost razmer," so v sporočilu za javnost zapisali župani Ankarana, Izole, Pirana in Kopra.

Pri porabi vode se je treba obnašati skrbno in varčno

"Situacija v Slovenski Istri je zelo resna, zato pozivam prebivalce in predvsem tiste, ki se mudijo na Obali, naj upoštevajo vse ukrepe, ki jih pripravljajo Rižanski vodovodi in lokalne skupnosti" je bil jasen tudi minister za okolje in prostor Uroš Brežan.

Brežan verjame, da bodo prišli do rešitve, ki bo dolgoročno zagotovila oskrbo z vodo.

Brežan verjame, da bodo prišli do rešitve, ki bo dolgoročno zagotovila oskrbo z vodo.

Bobo

Vlada medtem tudi preučuje možnosti prevoza vode s cisternami, prek katerih bi se morda lahko izognili redukcijam vode, ki jo zagotavlja primorski rižanski vodovod. 

Možnost vladnih ukrepov za omilitev pomanjkanja vode v Istri sicer tamkajšnjim županom vliva upanje. Vodja sektorja za oskrbo s pitno vodo pri rižanskem vodovodu Darij Križman je ob tem dejal, da je treba delovati brez odlašanj. "Stanje podtalnice je vse nižje, pred nami pa je še avgust," je opozoril.

Profimedia

Kaj naj dopustniki pričakujejo in upoštevajo?

Poklicali smo portoroški hotel LifeClass Hotels & Spa in povprašali, ali so pri njih v veljavi ukrepi za varčevanje z vodo in seveda, kakšni ti so. Kot so nam odgovorilii, so pri njih racionalizirali porabo vode za približno petino z zaprtjem prh na plažah in ukinitvijo mokrega čiščenja.

"Uvajamo tudi zniževanje pritiska in pripravljeni smo na morebitno zapiranje vode najvišjih nadstropjih svojih hotelov," so pojasnili.

Tudi goste so pozvali k racionalni porabi vode v sobah, na hotelskih recepcijah in recepcijah plaže, prav tako interno pozivajo k varčevanju tudi zaposlene, so še dejali. "Lahko rečemo, da so gostje do ukrepov zelo razumevajoči in se tudi sami zavedajo pomembnosti ohranjanja te osnovne dobrine,"  so glede nujnih ukrepov glede porabe vode še pojasnili.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol