N. Vo. | 31. 1. 2024, 14:56

Se še spomnite? Desetletje mineva od žledoloma, a posledice so vidne še danes (FOTO)

Facebook/Gasilska zveza Slovenije

Če ste morda pozabili, gasilci gotovo niso - danes obeležujemo deseto obletnico ene največjih naravnih nesreč v Sloveniji - žledoloma iz leta 2014, ki je državo za več dni ovil v ledeni oklep.

Med 31. januarjem in 12. februarjem 2014 je Slovenija doživela obsežne težave zaradi izjemno močnega žleda, ki je povzročil obsežno škodo in ohromil vsakdanje življenje.

Slovenija je bila več dni ujeta v ledenem oklepu.

Slovenija je bila več dni ujeta v ledenem oklepu.

Facebook Gasilska zveza Slovenije

V tem obdobju je bilo na terenu več kot 42.000 gasilcev, ki so se odzvali na več kot 9.500 dogodkov, se danes spominjajo na Gasilski zvezi Slovenije. Njihovo neustrašno delo je vključevalo odstranjevanje podrtega drevja in vejevja s cest, s čimer so zagotavljali prevoznost, odstranjevanje ledu z električnih kablov in objektov ter pomoč občanom ob izpadu električne energije z elektroagregati.

Prav tako so gasilci zagotavljali komunikacijske povezave, saj so odpovedali sistemi telefonije, pomagali pri reševanju in evakuaciji v nevarnih območjih, kjer so grozili plazovi in viseče drevje, ter organizirali prevoze občanov do zdravstvenih ustanov, trgovin in zagotavljali druge nujne potrebščine.

Na lokalnih ravneh je delovanje gasilcev potekalo v tesni usklajenosti s Civilno zaščito, občinami in drugimi organizacijami. Na državni ravni je v Štabu CZ Republike Slovenije aktivno sodeloval poveljnik Gasilske zveze Slovenije, koordinacijo dela z gasilskimi enotami pa so izvajali regijski poveljniki.

Facebook Gasilska zveza Slovenije

"Desetletje po tej izjemni naravni nesreči se spominjamo poguma in predanosti gasilcev ter drugih reševalcev, ki so igrali ključno vlogo pri obvladovanju posledic žledoloma in zagotavljanju pomoči prizadetim prebivalcem Slovenije," so zapisali na Facebooku.