STA/P.M. | 18. 1. 2023, 21:15

Se Slovenci odpovedujemo avtomobilu? Podatki o lanskoletni prodaji povedo veliko

Profimedia

Evropsko združenje proizvajalcev avtomobilov (ACEA) je na svoji strani objavilo trende nakupa osebnih vozil za leto 2022 po posameznih evropskih trgih.

V EU je bilo lani prvič registriranih 9,26 milijona avtomobilov, kar je 4,6 odstotka manj kot v letu 2021 in najmanj od leta 1993. Lansko leto se je sicer zaključilo optimistično, decembra je število prvih registracij na letni ravni naraslo za skoraj 13 odstotkov, je objavilo Evropsko združenje proizvajalcev avtomobilov (ACEA).

Kakšne so bile številke pri nas?

V Sloveniji je bilo lani po podatkih ACEA prvič registriranih 46.339 avtomobilov, kar je 14,2 odstotka manj kot leto prej. Po podatkih ACEA se je medtem decembra 2022 število prvih registracij zmanjšalo za 0,7 odstotka na 2525.

Med štirimi glavnimi trgi v EU je rast zabeležila le Nemčija, kjer se je število prvih registracij glede na leto 2021 povečalo za 1,1 odstotka, k čemur je prispeval močan rezultat v decembru. V Italiji je bil padec 9,7-odstoten, v Franciji 7,8-odstoten in v Španiji 5,4-odstoten.

Nove registracije osebnih vozil v EU v lanskem letu v primerjavi z letom prej po mesecih.

Nove registracije osebnih vozil v EU v lanskem letu v primerjavi z letom prej po mesecih.

'

Podrobnejše številke za posamezne trge, ki vključujejo tudi Slovenijo, si lahko ogledate na povezavi.

Kje vidijo razloge za slabo leto?

V združenju razlog za padec v celotnem letu vidijo v pomanjkanju delov v prvi polovici leta. Kljub temu da je trg od avgusta do decembra beležil rast, je bilo kot že omenjeno prodanih najmanj novih avtomobilov od leta 1993.

Od glavnih trgov sta sicer le dva beležila rast, in sicer Nemčija (+38,1 odstotka) in Italija (+21,0 odstotka). Španija je imela 14,1-odstotni, Italija pa 0,1 odstotni padec. V Nemčiji sta pri rasti prodaje prispevala iztek subvencij za priključne hibride in zmanjšanje ugodnosti pri nakupu v celoti električnih vozil.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec