R. K. | 17. 5. 2023, 07:00

Se tradicija Maratona treh src končuje? Župan Leljak zažugal s pogojem, ki ga bo moral upoštevati organizator

Anže Malovrh/STA/Žiga Živulovič/Bobo/fotomontaža

Eden najbolj znanih maratonov v Sloveniji se je znašel pred oviro, ki bi lahko pomenila veliko spremembo.

V soboto, 20. maja, bo v Radencih potekal že 41. tradicionalni Maraton treh src, ki je po navedbah organizatorjev najstarejši maraton v Jugovzhodni Evropi. A tradicija enega največjih dogodkov v tem delu Slovenije, ki ga vsako leto obiščejo številni domači in tuji tekači, je očitno postavljena pod vprašaj. Župana Radencev Romana Leljaka je namreč zmotil dan, na katerega se maraton vsako leto odvije, zato je napovedal, da bodo na občini letos zadnjič dovolili, da maraton na soboto poteka po občinskih cestah.

Maraton le takrat, ko bodo trgovine zaprte?

Novico je župan Leljak sporočil kar v objavi na Facebooku, kjer je delil natančnejše informacije o zaporah cest, zaradi katerih je promet v Radencih in okolici na dan maratona običajno precej ohromljen. "Letos bomo zadnjič dovolili maraton na občinskih cestah ob sobotah," je zapisal in dodal, da naj bo maraton v nedeljo, ko so trgovine zaprte. "Končno imamo ob nedeljah tudi več časa za podporo tekačem," je dejal in zaključil, da tudi vsi drugi maratoni po Sloveniji in drugod potekajo ob nedeljah.

Kaj pravijo organizatorji?

Glede navedenega smo se obrnili na podjetje Radenska, ki je lastnik blagovne znamke Maraton treh src. V odgovoru so nam pojasnili, da so za to informacijo izvedeli iz županove objave na družbenih omrežjih in dodali, da z občino Radenci, ki je njihov tesen partner pri izvedbi te tradicionalne tekaške prireditve, sodelujejo že dolga leta. "Dokaz dobrega sodelovanja je letošnja že 41. izvedba dogodka, ki pritegne več tisoč tekačev in še več obiskovalcev, ki napolnijo ulice, pa tudi turistične in gostinske kapacitete v Radencih in okolici." 

Bobo

Poudarili so, da Maraton treh src že od vsega začetka poteka ob sobotah, "tako kot številni drugi teki širom Evrope (nekateri imajo tek celo dva dni) na primer Rimini, Ženeva, Goteborg, Helsinki, Ottawa, Benetke," To je po besedah organizatorjev le nekaj majskih prireditev, ki so v združenju Association of International Marathons and Distance Races (AIMS) in organizirajo vsaj polmaraton.

Tudi tekači so izbrali soboto

Pojasnili so, da morajo kot organizatorji prisluhniti potrebam tekačev, zato izvajajo tudi anketiranje. "O tem, kateri dan jim za tek v Radencih najbolj ustreza, smo tekače vprašali lani, ko je večji del vprašanih tekačev odgovoril, da si želijo maraton v soboto in ne v nedeljo. To je povezano tudi z logistiko, saj velik del udeležence v Radence pride z drugih koncev Slovenije in se po tekaški preizkušnji želijo spočiti."

To ima pozitiven učinek tudi na turizem in nadaljnji razvoj turistične ponudbe, saj so nastanitve v Radencih celoten 'maratonski' vikend dobro zapolnjene. "Ne samo z udeleženci, pač pa tudi z družinami in prijatelji tekačev. Marsikdo prav na ta način spozna lepote našega kraja in se k nam z veseljem vrača," so prepričani. Poudarili so, da tudi pritožb krajanov zaradi sobotnega termina v več kot 40 letih organizacije maratona niso prejeli

Anže Malovrh/STA

"Menimo, da je tretja sobota v maju postala že nekakšen krajevni praznik, ki ga vsako leto srčno podpira tudi več kot 500 prostovoljcev – večinoma krajanov, ki so pripravljeni pomagati pri organizaciji prireditve kot na primer reditelji, pri zaporah cest, pomoč na okrepčevalnicah na progah, pri izdajanju številk itd. Za čas in energijo, ki ga žrtvujejo za brezhibno organizacijo dogodka, se jim ob tej priložnosti iskreno zahvaljujemo – saj Maratona treh src ne bi bilo brez njihove podpore," so zapisali. 

Verjamejo, da je vse mogoče rešiti z dialogom

Ob koncu so dejali, da si uspešnega sodelovanja in pozitivnega dialoga z radensko občino želijo tudi v prihodnje. "To ne velja le za občino Radenci, saj nas pri organizaciji dogodka vsako leto podpirajo tudi druge občine: Tišina, Gornja Radgona in Mestna občina Murska Sobota. Veseli smo, da se bosta dva župana teka letos celo udeležila kot tekača," so pojasnili in zaključili, da verjamejo, da se z dialogom vedno najdejo rešitve, ki so dobre za vse vpletene.

Marjan Maučec/STA

"Vsekakor bomo naredili vse, kar je v naši moči, da ohranimo tradicijo, s katero je Maraton treh src pridobil sloves najstarejši maraton v Jugovzhodni Evropi in Radence vrisal na zemljevid najkakovostnejših tekaških prireditev. Verjamemo, da nam bo v sodelovanju z lokalno skupnostjo to tudi uspelo," so zaključili. 

Kje bodo v soboto cestne zapore?

Popolne zapore cest bodo na trasah, kjer bo potekal sobotni maraton, veljale med 8. in 15. uro. Ceste se bodo ne glede na uro lahko odprle, ko bo odtekel zadnji tekač na progi, ali najpozneje ob 15. uri, so sporočili organizatorji dogodka. Med 8. in 18. uro bo zaprta cesta v Radencih med krožiščema, med 8. in 15. uro bo zaprta cesta Radenci - Petanjci, med 8. in 14.30 pa tudi cesta na relaciji Petanjci - Tišina - Tropovci - Gradišče - Rankovci.

Anže Malovrh/STA

Med 8. in 15. uro je napovedana popolna zapora ceste Rankovci - Gederovci - Petanjci - Radenci, med 8. in 10.30 pa tudi cesta od radenskega krožišča pri avtobusni postaji do vasi Šratovci. V istem času se obeta še zaprtje ceste Šratovci - Boračeva, med 8. in 11. uro pa bodo popolnoma zaprte tudi ceste Radenci - Kapela, Paričjak - Rihtarovci in Orehovci - Boračeva. Cesta od naselja Rihtarovci do Radencev bo zaprta med 8. in 11.30.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord