N. V. | 13. 11. 2022, 10:56

Se trudite "šparati"? Toliko lahko prihranite, če oblačila perete ponoči

Pinterest

Ste vedeli, da se v Sloveniji upošteva manjša tarifa za porabo elektrike med 22. in 6. uro zjutraj?

V Sloveniji poznamo tri tarife električne energije: VT, MT in ET:

  • VT ali večja dnevna tarifa je tarifa, ki jo dvotarifni števec beleži vsak delavnik, od 6. do 22. ure.
  • MT ali manjša tarifa je tarifa, ki jo dvotarifni števec beleži vsak delavnik, od 22. do 6. ure naslednjega dne ter vsako soboto, nedeljo in dela prost dan, od 00. do 24. ure.
  • ET ali enotna tarifa je tarifa, ki jo beleži enotarifni števec vsak dan, od 0. do 24. ure.

Namreč sposobnost nastavitve večje (VT) ali manjše (MT) tarife imajo le novejše elektronske stikalne ure, ki kažejo vedno tekoči čas, pojasnjujejo na spletni strani podjetja Energija plus.

Gospodinjski odjemalci, ki imajo nameščene starejše stikalne ure, bodo imeli MT v obdobju zimskega časa v zgoraj navedenih urah, v obdobju poletnega časa pa: ob delavnikih med 23. in 7. uro zjutraj, v soboto in nedeljo od 0. do 24. ure.

Praviloma velja, da se porabniku, ki doseže 30 odstotkov porabe električne energije v času nižje tarife, splača uporabljati dvotarifno merjenje.

Katere aparate uporabljati ponoči?

V povprečnem gospodinjstvu so večji porabniki poleg ogrevanja na elektriko, bojlerji, hladilniki in zamrzovalniki ter pralni in sušilni stroj, so za Žurnal pojasnili s podjetja za distribucijo električne ECE.

Starejša kot je naprava ali aparat, manj je energetsko učinkovita.

Veliko gospodinjstev se ne zaveda, da so naprave in aparati, ki so v stanju pripravljenosti, prav tako porabniki električne energije in jih je tako v primeru, da želite privarčevati, potrebno odklopiti.

Koliko lahko prihranite?

Podatek, ki nas zanima, je vrednost prihranka, če se držimo časovnega obdobja, ko velja cenejši tok.

Celotna uporaba cenejšega toka je seveda nemogoča, zato po podatkih distributerjev elektrike Energija plus, povprečen odjemalec, ki polovico elektrike porabi v času višje in polovico v času nižje tarife, ter bi porabo elektrike v času višje tarife zmanjšal za deset odstotkov in jo prenesel v čas nižje tarife, bi glede na trenutno veljavne cene in nižji davek prihranil dobrih 15 evrov na leto, poročajo.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol