R. K. | 17. 1. 2023, 07:00

Bi radi preverili, do kdaj velja vaša e-vinjeta? Našli smo najhitrejši način, kako najdete datum veljavnosti

Bor Slana/Bobo/uredništvo/fotomontaža

Slovenci smo se pred dobrim letom poslovili od klasičnih vinjet, ki smo jih lepili na vetrobranska stekla. Datum veljavnosti je bil takrat jasen ob luknjici na robu vinjete, pri e-vinjeti pa se marsikdo tik pred iztekom sooča s težavo, ker ne ve, do kdaj točno mu sploh velja. Našli smo povezavo, kjer preverite veljavnost.

Če so bili vozniki, ki so kupili klasično vinjeto, pred nakupom nove letne vinjete lahko brezskrbni še ves prvi mesec novega leta, se veljavnost e-vinjete izteče natanko po enem letu, od datuma začetka veljavnosti, ki smo ga določili ob njenem nakupu. Vozniki moramo zato biti na veljavnost e-vinjete še posebej pozorni.

1. decembra lani je minilo prvo leto, odkar je Slovenija namesto klasičnih vinjet v obliki nalepke uvedla e-vinjete. Pri Darsu so uvedbo novosti ocenili kot uspešno, sistem po njihovem deluje stabilno in zanesljivo. Ker pa se veljavnost elektronskih vinjet v primerjavi s klasičnimi vinjetami nekoliko razlikuje, se je prvim kupcem e-vinjet veljavnost prvih letnih e-vinjet začela iztekati že v lanskem decembru.

Priročna aplikacija za tiste, ki ne najdejo svojega potrdila

  • Če smo e-vinjeto kupili na fizičnem prodajnem mestu, smo informacijo o veljavnosti e-vinjete prejeli na potrdilu o nakupu.
  • V primeru, da smo e-vinjeto kupili v uradni spletni trgovini Darsa, smo potrdilo o veljavnosti prejeli na elektronski naslov, ki smo ga ob nakupu navedli.
  • Če smo nakup uporabili kot registriran uporabnik, smo potrdilo prejeli neposredno na svoj e-vinjetni račun.
Borut Živulovič/Bobo

V primeru, da smo svoje potrdilo o nakupu letne e-vinjete izgubili, bi se lahko tako kaj hitro znašli v zagati, do kdaj kupiti novo vinjeto, da veljavnost stare prej ne bi potekla.

Z vami delimo priročno aplikacijo, s katero lahko na hiter in preprost način preverite veljavnost e-vinjete. TUKAJ vpišite registrsko številko vašega vozila, izpisal se vam bo datum, do kdaj se lahko brezskbno vozite po naših avtocestah.

Veljavnost e-vinjete lahko preverimo tudi na strani Darsa

Veljavnost e-vinjete lahko preverimo tudi tako, da v uradni Darsovi spletni trgovini začnemo postopek nakupa nove e-vinjete. Ko bomo vnesli vse potrebne podatke, nas bo sistem še pred vnosom podatkov o plačilni kartici opozoril, da je na našo registrsko številko vezana veljavna e-vinjeta. Ob tem nam bo prikazal podatke o e-vinjeti in nas obvestil, kdaj poteče njena veljavnost.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec