R.S. | 20. 2. 2023, 09:03 | Vir: STA

Se zima poslavlja? Temperature so nenavadno visoke

Profimedia

Čeprav smo uradno še v zimi, ob popoldnevih beležimo že povsem pomladne temperature.

Nadpovprečno toplo vreme bomo imeli vsaj še do vikenda. Še posebej toplo bo v torek, ko se bo lahko na vzhodu države lokalno ogrelo tudi do 20 stopinj Celzija. V nadaljevanju tedna bodo temperature nekoliko padle, a bo kljub temu še vedno pretoplo za ta del leta, poroča Meteoinfo Slovenija. 

Izrazitejša ohladitev nas bo predvidoma dosegla šele v nedeljo, ko bo lahko predvsem v višjeležečih krajih tudi snežilo. Poudariti pa je treba, da je ta napoved še zelo nezanesljiva. Povsem lahko se zgodi, da se bo glavnina hladnega zraka usmerila nad vzhodno Evropo, kar za nas pomeni nadaljevanje nadpovprečno toplega vremena.

Velika temperaturna nihanja v tem mesecu niso nič neobičajnega. Februarja namreč sonce hitro pridobiva na moči, zato lahko ob jasnem vremenu in zračni masi, ki se k nam razširi iznad Sredozemlja in Severne Afrike, po nižinah izmerimo zelo visoke temperature zraka. Hkrati pa so noči v tem času ravno še dovolj dolge, da lahko ob snežni odeji in spustu mrzlega zraka, ki ga je ob koncu zime nad polarnimi predeli veliko, beležimo tudi še rekordno nizke temperature.  

Profimedia

Tako je bila pri nas v preteklosti ravno v tem mesecu izmerjena tako najnižja kot tudi najvišja temperatura zime. Najbolj mrzlo je bilo leta 1956, ko se je v Babnem Polju 15. in 16. februarja živo srebro spustilo do –34,5 stopinj, najbolj toplo pa je bilo 24. februarja pred dvema letoma, ko je v Dolenjah pri Ajdovščini in v Biljah pri Novi Gorici termometer pokazal kar 25,3 stopinje Celzija.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol