A. B. | 25. 1. 2023, 07:00

Šest absolventk medicine se odpravlja v osrčje Afrike: prostovoljno bodo pomagale prebivalcem

Facebook/Humanitarno-medicinska odprava Kenija - julij 2023

"V Majiwi bomo po svojih najboljših močeh nudile pomoč domačinom, pri tem pa nabirale številne izkušnje za našo nadaljnjo poklicno pot," so zapisale študentke. 

Špela Bukovec, Nika Jeromel, Maja Sevčnikar, Petra Bradeško, Anja Justin in Veronika Babnik se bodo julija letos odpravile na prostovoljno pot v osrčje afriške celine, v kenijsko vas Majiwa. Tam bodo s trimesečnim prostovoljnim delom na kliniki pomagale tamkajšnjim prebivalcem in si nabirale izkušnje, ki jih knjige ne morejo ponuditi. "S tem bomo nadaljevale tradicijo humanitarnih medicinskih odprav slovenskih zdravstvenih delavcev v Afriko, ki se je začela že leta 1977, v vasico Majiwa pa so naši predhodniki prvič odpotovali v letu 2004," so zapisale na Facebooku. 

Pomoč v vasi Majiwa

Bodoče zdravnice in zobozdravnica bodo pomoč nudile v vasi Majiwa, ki je v bližini Viktorijinega jezera. Slednje velja za tretje največje jezero na svetu. Njihov sprejem na odpravo, ki, z izjemo obdobja zdravstvene krize, poteka že od leta 2004, je bil odvisen od opravljenega izpita iz tropske medicine in udeležbe na "tropskem vikendu". Prav s tem znanjem so si zagotovile ne le vstopnico, temveč popotnico za delo, ki ga bodo opravljale. 

Za organizacijo odprave skrbita katedra za infekcijske bolezni in epidemiologijo na ljubljanski medicinski fakulteti ter sekcija za tropsko in potovalno medicino. 

Njihova srčna pomoč pa izhaja tudi iz vaše pomoči. "Delujemo popolnoma prostovoljno, zato se za sredstva za nakup zdravil in medicinskih pripomočkov ter drugih stroškov odprave obračamo na vsakogar, ki bi nam hotel pomagati na naši poti," so zapisale na Facebooku in pozvale, da jim na pomoč priskočite z donacijami. 

"Najpogostejša problematika, s katero se bomo ukvarjale: malarija, arterijska hipertenzija, sladkorna bolezen, kronične bolečine v sklepih, dermatološke težave, gastritis, kronični ulkusi in infekcije," so zapisale in dodale:

"V Majiwi bomo po svojih najboljših močeh nudile pomoč domačinom, pri tem pa nabirale številne izkušnje za našo nadaljnjo poklicno pot." 

Medicinci trenutno na odpravi tudi v Zambiji 

"Smo ekipa šestih mladih zdravnikov, člani treh različnih nekdanjih odprav. Decembra 2022 smo se odpravili na humanitarno medicinsko odpravo v Zambijo v misijonsko bolnišnico v Nangomi," lahko preberemo v uvodnih besedah Humanitarno-medicinske odprave Zambija-Nangoma 2022. Gre za medicince, ki so trenutno tam. Na Facebooku delijo izkušnje in izkazujejo ne le svojo predanost stroki, temveč empatiji, ki je v zdravstvenem poklicu izjemnega pomena. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord